Situatie moddert voort in Guyana

Door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo is al enkele keren een waarschuwend geluid gericht aan de zittende regering van Guyana. De verkiezingen zijn daar gehouden begin maart 2020 en nog steeds kan deze niet verbindend worden verklaard. Door de verkiezingsautoriteit Gecom is de nazorg van de verkiezingen heel slecht aangepakt. De voorzitter van de Gecom maakt een heel zwakke indruk. Ze is vergeleken met onze voorzitter van het OKB een amateur te noemen. Zo zien we dus dat het hebben van een autoriteit nog geen garantie is dat de verkiezingen beter zullen worden georganiseerd. De verkiezingen in Guyana heeft de etnische opdeling van het Zuid-Amerikaanse land weer pijnlijk blootgelegd. Binnen de Gecom heeft een functionaris gepoogd om de cijfers van de telling te manipuleren. Even een recapitulatie van wat er aan de hand is in Guyana. In Guyana zijn er enorme hoeveelheden olie ontdekt de afgelopen jaren. De afgelopen jaren had het land een stevige economische groei van rond de 5%. De miljoenen aan oliedollars is begonnen binnen te stromen vanaf dit jaar. De eerste batches aan olie zijn reeds verkocht. Het grote geld zal de komende jaren nog behoorlijk in het land binnenstromen. Het land is geprojecteerd om dit jaar dan wel volgend jaar een ongekende economische groei van meer dan 80% mee te maken. Tegen deze achtergrond van deze economische voorspoed verloor de huidige coalitie haar steun in het parlement omdat een coalitielid overstapte naar de oppositie, althans tegen stemde bij het besluit voor vervroegde verkiezingen. De regering is dus voortijdig door het parlement afgezet, vervroegde verkiezingen moesten worden gehouden. Het heeft een tijdje geduurd voordat de Guyanese president besloot om de verkiezingen te houden. De verkiezingen kenden gewelddadigheden en uiteindelijk werden de cijfers bekend gemaakt. De voorlopige informele cijfers wijzen uit dat de oppositiepartij PPP de verkiezingen had gewonnen. Dat bleek uit het informeel optellen van alle resultaten van de polling stations. Maar toen kwam de verrassing: de ‘returing officer’ Mingo (te vergelijken met de dc van een district in Suriname) van Regio 4 (te vergelijken met het grootste kiesdistrict Paramaribo) bleek met cijfers te komen die niet klopten met wat informeel was opgetekend door de PPP. Het bleek dat ten voordele van de APNU/AFC (regeringscoalitie) de cijfers waren gemanipuleerd. De oppositie kwam in het geweer, er waren protesten op straat waarbij een Guyanese burger het leven liet. De OAS, de Caricom en de EU begonnen met de duidelijke verkiezingsfraude te bemoeien en op den duur werd een hertelling overeengekomen in Regio 4. Deze hertelling duurde meer dan 30 dagen. Intussen ging de etnische polarisatie door op social media. Zwarte Guyanezen bleken niet geïnteresseerd te zijn in de echte cijfers, men vond dat het gerechtvaardigd was dat er alles aan werd gedaan om Granger in het zadel te houden. Ze hebben op social media alle manipulaties verdedigd en de oppositie beschuldigd dat die eens ook fraude hebben gepleegd.  De hindoestanen op social media zijn over het algemeen allemaal tegen Granger en ageren tegen de fraude.

De hertelling waarin de Caricom toezicht hield, wees uit dat de PPP de verkiezingen had gewonnen met een marge van meer dan 15.000 stemmen. Het leek erop dat de zaak in Guyana was opgelost maar weer niet. De secretaris (Clairefield) van de Gecom kreeg statutair de opdracht van de voorzitter (Singh) om het verslag van de verkiezingen te maken en deze bekend te maken. De secretaris is de tweede functionaris die sjoemelde met cijfers. In zijn eentje besloot hij om maar liefst 100.000 stemmen (een kwart van de uitgebrachte stemmen) ongeldig te verklaren. Hij gaf aan dat hij alleen geldige stemmen in zijn verslag had opgenomen, en volgens hem voldeed 25% van de stemmen niet aan de geldigheidsvereisten. Volgens dit rapport is niet de PPP maar de APNU/AFC de winnaar. Weer kwamen er protesten. De Caribbean Court of Justice is gevraagd om zich uit te spreken over deze zaak en die besliste dat er fraude was gepleegd door de Gecom secretaris. De verkiezing kon niet bindend worden verklaard. En zo gaan de zaken door in de republiek die een heleboel te leren heeft van buurland Suriname.

Intussen had Buza-minister Pompeo van de USA Guyana al enkele keren opgeroepen om de vaststelling van de resultaten van de verkiezingen eerlijk te doen verlopen. Recent is Suriname geprezen door Pompeo voor de wijze waarop de verkiezingen hier zijn verlopen. Ook door landen in de EU en het Verenigd Koninkrijk zijn waarschuwende geluiden gericht naar Guyana, maar de Guyanezen storen zich daar helemaal niet aan. Nu is gisteren bekend geworden dat de USA nu economische sancties gaat opleggen aan Guyana. Men is alvast begonnen met de politici en functionarissen die verantwoordelijk zijn voor de fraude. Straks worden echte economische sancties aan Guyana opgelegd. Wat nu gaande is in het land, is niet minder dan een militaire staatsgreep door Granger. De OAS heeft de veiligheidsraad in de organisatie al opgeroepen om over Guyana te vergaderen. Het is niet uitgesloten dat straks Guyana uit de OAS en uit de Caricom wordt geroyeerd. Alles wijst erop dat de PPP van voormalig president Bharat Jagdeo en de presidentskandidaat Irfan Ali de verkiezingen hebben gewonnen. De bevolkingsgroepen staan nu tegenover elkaar en een geweld op straat zou weer kunnen losbarsten. De etnische verdeeldheid heeft de bevolking van dit land verblind. Het is een schande om dit te moeten constateren. Desi Bouterse heeft onder zeer moeilijke omstandigheden te verkiezingen in Suriname verloren, hij heeft een militair verleden en was de leider van de coup in 1980. Toch kon hij het opbrengen om zonder onrust zijn verlies te erkennen en zelfs mee te werken aan de verkiezing van zijn politieke opposant vanuit de oppositie. Granger kan als politicus veel leren van Desi Bouterse.     

error: Kopiëren mag niet!