Pater Vigelandzoon: “All lives matter”

De eerwaarde pater Kenneth Vigelandzoon heeft in het kader van Black Lives Matter van zich laten horen: “…Black lives matter, een andere fake one van het duistere wereld denken. God zijn stelling is: All lives matter, not just black lives. All lives! Wat met Floyd gebeurd is, heeft de bom doen barsten. Nu spuugt de boosheid van de mens vuur, nu zullen wij meerdere Floyds zien: in Nederland, in Palestina, in Yemen, in India, in Suriname en Guyana etc…”

Wat is de oorlog van de mens tegen zichzelf?

“…My brother was not a saint, but did he deserve to die like that in public?  Nu begrijp ik nog beter, tot in mijn beenderen wat de Here, heilig is Zijn naam, heeft gedaan… Hij gaf ons een lichaam, Zijn levensadem en zag dat het heel goed was. De mens, beeld naar Gods gelijkenis. Wat is dan deze oorlog van de mens tegen zichzelf? Fu san ede, Gado, fu san ede? Wat is de beloning van deze oorlog die de mens steeds voert tegen zijn eigen mens-zijn?

Diepliggende onzekerheid

“…Ja, het begint met een diepliggende onzekerheid. De mens voelt zich bedreigd door de andere mens, door de natuur waar hij deel van uitmaakt. De macht van de sterkste, die in realiteit de zwakste is. Kaïn de sterke, de driftkop, de bully, de bewijzer, de ene aan top, de geldzuchtige, de grootgrondbezitter, degene met een groot netwerk, de geestelijke, de nobody-can-touch-me. Poti Abel was niet opgewassen, schone onschuld, hield zo van zijn brada, dat hij niet kan, wil geloven dat die hem kwaad zou willen doen.”

Smeken om genade

“Zijn bloed heeft de aarde doordrenkt, gaat door de goten, druppelt uit zijn mond, smeekt om genade, mama please, ik kan niet ademen. En toen was het even stil voor mijn ogen, in mijn bijzijn, ja ik stond erbij, ik gilde, ik filmde, de wereld moet dit zien. Maar ik deed niets om mijn brada of sisa te helpen van de neergang, ik was bang dat ik ook slachtoffer zou worden. Ik heb ook mijn problemen en mijn gezin.”

Hij stierf voor mijn zwakte

“Waarom kon hij zijn mond niet houden, waarom moest hij tegenstribbelen, kon hij niet naar school zijn gegaan? No piki den, do miti den srefi. Hou je mond, waar bemoei je je mee? De zwakke wil opkomen voor de zwakke, maar is te zwak om voor zichzelf op te komen. Hij liet het gebeuren en stierf als een onschuldige crimineel aan het kruis, omdat ik niets deed. Hij stierf voor mijn zwakte. En toen was het stil…”

Onze toekomst bezoedeld

“Maar bully knows: we will rise up like the day, we have God on our side. We hebben een nageslacht van warriors, we die and rise up again, wij doen niet mee met riots en plunderingen. Wij gaan niet meer stilzitten en kijken hoe onze bossen worden vernietigd, onze kreken vervuild, onze toekomst bezoedeld met een technologie die ons vervreemdt van elkaar.”

Laat je scholen, uit je mening

“Wij gaan opstaan voor elkaar, met elkaar, hand in hand, schouder aan schouder, mi na yu baka, yu na mi fesi. Ook in Suriname! Laat je scholen, uit je mening, durf hoger op te klimmen, dream your dreams and realize them, laat je niet kisten door systemen of meningen van anderen. Kom op, sta op, samen onderweg in goddelijke liefde voor elkaar, because all lives matter…”

HD

error: Kopiëren mag niet!