Een team treedt aan …

Door de aankomende regeerders zijn gisteren formeel de namen bekendgemaakt van de mensen die het ministersteam zullen uitmaken in de komende periode. Door de voorzitter van de grootste partij uit de verkiezingen van 2020 is aangegeven dat hij een dream team zou presenteren aan de samenleving. De vraag rijst nu wat een dream team is. Een dream team refereert in eerste instantie aan de teams bestaande basketbal supersterren uit de NBA die de Amerikaanse nationale selectie uitmaken en het land vertegenwoordigen bij o.a. de Olympische Spelen. Dream Team is de populaire benaming voor het Amerikaanse heren-basketbalteam dat in 1992 met overmacht goud won op de Olympische Zomerspelen in Barcelona. Latere Amerikaanse afvaardigingen naar de Spelen kregen namen als Dream Team II, Dream Team III, et cetera. In 1989 besloot de internationale basketbalbond, FIBA, dat voortaan ook spelers uit de Amerikaanse profliga NBA aan de Spelen deel mochten nemen. Na de teleurstellende Olympische Spelen in 1988, waar Team USA brons won, en een nog teleurstellender WK, wilde de Amerikaanse bond sportieve revanche. Er werd een team samengesteld met voornamelijk supersterren, dat alle wedstrijden met groot verschil won. In de finale werd Kroatië verslagen met 117-85.

Tot het meest bekend behoort het dream team waaraan Michael Jordan en Magic Johnson leiding gaven als leider. Michael Jordan was succesvoller, maar Magic Johnson was ouder en genoot ook dat respect als leider. Het dream team was zo vol met supersterren dat het een onmogelijke collectie werd van talenten die stuk voor stuk zich hadden bewezen. In de NBA waren ze vijanden die elkaar bestreden, maar in de nationale basketbalselectie bijeen werd het een team van titanen en reuzen. Het team was onoverwinnelijk en er werd zelfs gezegd dat het ethisch onverantwoord was van de USA – tegenover andere landen in de wereld – om zo een sterk en onoverwinnelijk team van topprofessionals bij elkaar te brengen. In het dream team werden vijanden vrienden en gaven ze elkaar de hand in het belang van de USA die zich bewees als een basketbalreus op eenzame hoogte in de wereld. Niet verwonderlijk dat het winnende team van de competitie in de NBA werd aangeduid als het team dat wereldkampioen is geworden. Het dream team was zo mooi dat personen wereldwijd die niet van basketbal hielden, wel naar basketbal begonnen te kijken. Zo goed waren de basketbalsterren als Michael Jordan en Magic Johnson, om maar 2 namen uit het bekendste dream team te noemen. Personen die neerkeken op basketbal werden liefhebbers van basketbal. Het basketbalspel werd door de leden van het dreamteam zowel in team zelf als in hun respectieve team in de NBA verheven tot echte kunst, heel mooi om te aanschouwen. Het dream team onder Michael Jordan en Magic Johnson was zo sterk dat het basketbal populariseerde tot een wereldwijd bekende sport, ook in Azië bijvoorbeeld. Het dream team van 1992 was in staat wereldburgers op alle continenten te bekeren, basketbal verspreide zich als een lopend vuurtje. In het dream team van 1992 zaten Charles Barkley, Larry Bird, Clyde Drexler, Patrick Ewing, Magic Johnson, Michael Jordan, Christian Laettner, Karl Malone, Chris Mullin, Scottie Pippen, David Robinson en John Stockton. De coach was Chuck Daly. Maar 2 spelers kwamen uit dezelfde club. Toen het dream team werd bekend gemaakt was het al voor iedereen duidelijk dat ze niet alleen de Olympische Spelen van 1992 zouden winnen, maar dat ze de teams ook zouden vernederen door van ze onder andere met grote puntenverschillen te winnen. Het Amerikaanse basketbalteam is een team van basketballers dat de Verenigde Staten van Amerika vertegenwoordigt bij internationale wedstrijden. Het team won in 18 deelnames aan de Olympische Spelen (vanaf 1936 t/m 2016, in 1980 werd niet meegedaan wegens de Amerikaanse boycot) 15 maal goud.

De lijst van namen is gisteren door de aankomende president bekend gemaakt. De Surinamers die in 1992 18 jaar en ouder waren en konden begrijpen wat het dream team onder leiding van Michael Jordan en Magic Johnson, maar ook Larry Bird inhield, kunnen nu voor zichzelf vergelijken en concluderen of het team dat door de president-elect is bekendgemaakt vergeleken kan worden met het Amerikaans dream team van 1992. Die burgers zullen kunnen uitmaken of de formateur van de regering zich aan zijn belofte heeft gehouden. Een dream team ontstaat na een centraal aangestuurde formatie en selectie. Een team treedt dus deze week aan, of het een dream team is geworden zoals door de president-elect eerder is beloofd is een zaak waarover mensen met elkaar van mening zullen verschillen. Over de grootheid van het dream team van 1992 was er echter geen discussie. Vriend en vijand erkende dat het een dream team was en men boog zijn hoofd voor en na de wedstrijd voor dat team. Dat was het bewijs dat het een dream team was.     

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: