Buurtwerk Coronie voelt klappen Corona

“In Coronie heb je tenminste nog een buurvrouw met wifi”

Coronie en Corona lijken op het eerste gezicht niet veel met elkaar te maken te hebben, maar het buurtwerk in dit deel van Suriname voelt ook de klappen van de lockdown.  Jongeren hebben eerder op een congres, georganiseerd door het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, kunnen aangeven wat de problemen zijn waarmee jongeren in het district kampen, vertelt Wilgo Koster, voorzitter van Buurtplatform Suriname. “Buurten worden gestimuleerd om samen activiteiten te ondernemen. Op Coronie is een schaakvereniging actief, die ook regelmatig de schaakvereniging van Stibula uitnodigde om deel te nemen aan de clubtoernooien.” De buurtorganisaties hebben ook samen gekeken naar andere vlakken van samenwerking, maar door de lockdown zijn de zaken bemoeilijkt. “De plannen waren om trainingen te geven over verschillende problematieken”, vertelt Koster.

Zaken als seksueel molest en seksualiteit bij jongeren verdienen evenveel aandacht  als in de stad, laat Koster weten. “Maar er is ook een werkloosheidsprobleem en Coronie kampt ook met drop-outs.” De problemen verschillen niet per buurt, maar verdienen wel een andere aanpak. Koster legt uit dat het komt omdat de gemeenschap in het district veel kleiner is dan van Paramaribo, waardoor de privacy van mensen sneller in het gedrang komt. “Je moet dus voorzichtig zijn in het noemen van een straatnaam waar zich een bepaalde situatie afspeelt, omdat mensen vrijwel direct weten om wie het gaat.” De voorzitter van het buurtplatform is blij dat er maatschappelijke organisaties zijn die werken aan de problemen in het district. Ook al is er soms geen steun vanuit de overheid. “Mensen leren om niet afhankelijk te zijn van de overheid, maar om zelf initiatieven te nemen.”

Alles gestopt
Rohid Matadin, administratief medewerker in Coronie bij het directoraat Cultuur, zegt dat vanaf de lockdown alle buurtactiviteiten zijn stopgezet. “De ouders willen hun kinderen ook niet sturen naar de activiteiten in verband met de angst voor het Coronavirus. Behalve schaken werd er gedanst en werd er gewerkt aan een milieuproject. De schaakvereniging werd opgericht door Anneke Djopawiro, schoolhoofd van OS Totness. Matadin is een van de coördinatoren. Het buurtwerk onderhield ook de omgeving door het plasticafval op te ruimen. “We hebben een mooie Zeedijk, maar de mensen maken daar vies, ook tijdens de lockdown.” Ondanks de beperkte middelen heeft het buurtwerk altijd kunnen rekenen op de gezamenlijke bijdragen van de plaatselijke gemeenschap.

Niet iedereen heeft internet

“Op dit moment creëren we een nieuw normaal. We bekijken de mogelijkheden om nu online schaaklessen te verzorgen, maar niet iedereen heeft internet thuis.” Dit nadeel ervaren ook de kinderen die onlinelessen voor school willen volgen. “Vooral de kinderen uit het Coppenamegebied hebben het echt te verduren, omdat zij voornamelijk geen toegang tot internet hebben”, verduidelijkt Matadin. “Hier in Coronie heb je tenminste nog een buurvrouw met wifi die je de code geeft, zodat je toch nog internet hebt, maar in Coppename heb je echt een groot probleem.” In Coronie zelf was er een sociale ontmoetingsplek, waar er gratis wifi voor iedereen was en waar de jongeren bij elkaar konden komen, maar door de lockdown is dat ook gestopt, vertelt Matadin. De administratieve medewerker geeft aan dat de kinderen zondermeer door de situatie worden gedupeerd. Matadin geeft tot slot aan dat door het wegvallen van ontspanningsmogelijkheden jongeren zich nu vervelen en de balorigheid toeneemt.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: