Pompgemalen helpen niet veel bij de ontwatering van Paramaribo

Watermanagement ingenieur Roland King, gewezen directeur Civiel Technische Werken van het Ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie.

Geluiden, dat een pompgemaal in Paramaribo-Noord het weer heeft laten afweten deden Dagblad Suriname zich verstaan met gewezen directeur Roland King van het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) en buurtbewoners.

Onoplettendheid?

Buurtbewoner: “De grote regentijd die duurt van 15 april tot 15 augustus zorgt voor wateroverlast. De pompgemalen in Paramaribo-Noord laten het om de haverklap afweten. Tijdens de regentijd komt het bijna altijd voor, dat de pompmachines klem raken. De schuld wordt vaak in de schoenen van pompwachters geschoven. Zij zouden onvoldoende oplettend zijn. De machines worden niet tijdig afzetten wanneer er onvoldoende water is om te kunnen pompen. Hierdoor verbranden de machines. Maar dat is volgens mij niet het heel verhaal.”

Niet-stationair getij

Watermanagement ingenieur Roland King onderschrijft het afwateringsprobleem. “De afwatering van Paramaribo en andere delen van het land vormen een structureel probleem. Er wordt onvoldoende rekening gehouden met het niet-stationaire getij. Het gaat niet om pompcapaciteit. Het getij en de waterbeheersing spelen ons parten. Van de bestaande pompcapaciteit in Suriname wordt maar 10 tot 20% benut omdat er te weinig water is om de pompen te doen aanslaan. Paramaribo en andere gebieden zullen onderwater blijven lopen ook al worden sluizen groter gemaakt en pompcapaciteit toegevoegd.”

Geen civieltechnisch vraagstuk

“Bij het opzetten van de pompen is er als het ware alleen uitgegaan van civiele techniek en werktuigbouw. Civiel- en werktuigbouw ingenieurs hebben een masterplan ontwikkeld voor ontwatering, afwatering en waterbeheersing, maar dat is niet hun pakkie-an. Daar heb je watermanagement deskundigen voor nodig.”

Watermanagement

“Er wordt tot nu toe onvoldoende aandacht geschonken aan watermanagement. Bij waterbeheersing hoort veel meer dan kanalen, sluizen en pompgemalen. Zij zorgen voor de afvoer, het zijn drainage middelen. Het zijn geen hoofdmiddelen om het water onder controle te houden. Zij dragen bij tot het controleren van het waterpeil, maar zijn niet het middel dat zorg draagt voor het beheersen van het waterpeil onder invloed van het zee- en riviergetij.

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: