Verloren schooljaar? niet met het Doornroosje-concept

Doornroosje (De schone Slaapster) was een tienermeisje toen ze zich aan het voorspelde spinnewiel verwondde en in een diepe slaap viel, die honderd jaren zou duren!! En toen de tijd rijp was en de prins te paard kwam aangalopperen, werden de doornstruiken die het paleis in die periode tegen ongewenste indringers beschermden, omgetoverd in bloemenstruiken waardoor hij zich ongehinderd naar de toren kon begeven om de prinses wakker te kussen.

Bij het in slaap vallen, werd het hele paleis ‘on hold’ gezet: de koning en de koningin vielen op hun zetel in slaap; in de keuken viel ook de kok staande met opgeheven hand naast de koksjongen in diepe rust; de steel van de braadpan hield hij nog omklemd met de andere hand, maar het vuur doofde en het vlees hield op met sissen.

Op het moment dat Doornroosje haar ogen open deed en ging zitten, begon het leven in het paleis opnieuw waar het was blijven stilstaan! De koning en de koningin gingen verzitten en riepen om hun dienaren, de kok gaf met zijn opgeheven hand de koksjongen zijn verdiende  draai om de oren en schudde met de andere hand de pan met het sissende braadvlees. De draad van het leven werd opgepakt waar het was losgelaten.

Precies dat moet m.i. gebeuren met het schoolleven. Het lijkt mij het meest voor de handliggende en haalbare concept om de verstreken tijd in te halen. Het gaat niet om honderd jaar, het zijn er slechts drie tot vier maanden op een mensenleven. De leerstof moet worden opgepakt waar het is losgelaten, anders ontstaan er onoverkomelijke hiaten die niet zullen verdwijnen, maar ons onderwijs jarenlang achtervolgen met verkeerd geplaatste t en d en dt, met de of het team, met 6×7 =13 en nog veel ergere zaken.

Het Covid-verhaal is geen sprookje; er zullen geen wonderen gebeuren, alleen met gezond verstand en een weldoordacht programma kan de achterstand worden ingelopen. Er zullen aanpassingen moeten komen; maanden in weken opgedeeld met long weekends ertussen; kleinere klassen, dus om de beurt naar school, prioriteit bij vakken (taal en rekenen moeten) en bij vakonderdelen etc. en tenslotte overgangsrepetities en examens en dat zou voor alle niveaus moeten gelden maar in ieder geval voor basisschool en mulo. Het schooljaar wordt gewoon opgeschoven, want Covid is lang nog niet klaar met ons en de wereld; misschien hebben we dan een schooljaar van december tot december, so what? Misschien kunnen we over twee 

jaar weer naar het oude systeem, misschien ook nooit meer. Met overgangsnormen gaan knoeien of  “geen enkel kind mag nadeel ondervinden” en dat soort onrealistische besluiten/maatregelen komen we geen stap verder; het zijn absurde ad hoc kreten die voor ons onderwijs funeste gevolgen zullen hebben.

Het advies luidt (met dt): pak de draad van de leerstof op waar hij is losgelaten, zodat we hierna nog lang en gelukkig kunnen leven.

NB: Spieken is een taboe in het onderwijs; in het maatschappelijke leven geldt dat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden, dus Ministerie van Onderwijs: spiek er maar op los bij Cuba, waar een soortgelijke oplossing is bedacht.

F. O. Brewster- Liesdek

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: