Tekort aan SRD door disbalans in girale en chartale geldhoeveelheid

Monetaire financiering is oorzaak

Het tekort aan SRD-bankbiljetten heeft een veel dieperliggende oorzaak dan de banken aangeven. De banken treuren dat er weinig stortingen plaatsvinden, waardoor de bevoorrading van de ATM’s veel te wensen overlaten. Volgens bronnen van Dagblad Suriname is er sprake van een disbalans in de girale en chartale geldhoeveelheid in SRD, wat één van de effecten is van de monetaire financiering, waarnaar de NDP-regering veelvuldig heeft gegrepen. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft miljoenen SRD’s monetair gefinancierd, die in de girale sfeer zitten. Aangezien Suriname een cash economie is, wordt vanuit de gecreëerde SRD-liquiditeiten de vraag uitgeoefend naar SRD-bankbiljetten.

Lading SRD-biljetten verwacht op 18 juli

Doordat de cashverhouding niet in dezelfde mate is toegenomen, kunnen velen niet beschikken over hun chartale tegoeden. Dit verklaart waarom de banken keer op keer adviseren om gebruik te maken van de digitale betaalmogelijkheden. Ook de Covid-19 omstandigheden hebben averechts gewerkt; de vraag naar chartaal geld is aanzienlijk toegenomen. Daar komt ook bij kijken dat er veel meer neergeteld moet worden in de winkels voor de dagelijkse boodschappen. Naar zeggen van de CBvS-governor Maurice Roemer wordt rond 18 juli een lading met SRD-bankbiljetten verwacht om de verhouding tussen de chartale en girale geldhoeveelheid te balanceren. De problemen in het land zijn daarmee uiteraard niet opgelost. De mindshift van monetaire financiering naar inkomsten genererende activiteiten moet eens eindelijk op gang komen in de Surinaamse politiek.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: