Dialyse patiënt uit Marowijne genoodzaakt in Frans-Guyana te blijven door lockdown

Een bewoner van het Pamaaka gebied, Harry Ceder, zegt al jaren te dialyseren in Frans-Guyana. “Maar ook als Surinamer kwam ik vaak naar Suriname. Helaas ben ik in verband met de Covid-19 situatie en het sluiten van de grens al maanden in Frans Guyana, St.Laurent Du Maroni”. Ceder laat weten genoodzaakt te zijn om aan de Franse kant van de Marowijne rivier te verblijven voor zijn behandelingen. “Omdat het zo moeilijk was ben ik niet meer naar Suriname gekomen, maar men kon gewoon voor de zieke mensen regelen dat zij de grens konden oversteken”. Volgens Ceder beschikt niet een ieder die dialyseert in Frans Guyana over een familielid.

“En het mooiste van de zaak is dat de Franse artsen ons zelf documenten gegeven zodat wanneer we naar Frans-Guyana reizen en de politie aldaar tegenkomen wij deze papieren kunnen laten zien”. Ceder vraagt zich af waarom dit ook niet in Suriname  geregeld kan worden en geeft verder aan dat hij niet de enige gedupeerde is maar dat ook anderen extra kosten moeten maken voor hun verblijf.  “Voor een dialyse gaat men drie maal in de week naar Frans-Guyana. Dus waarom zou dat niet kunnen?” vraagt Ceder zich af.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: