Blikje sardien even duur als een halve kip

“Nu is het rijst gebakken ei”

“De simpelste en het goedkoopste gerecht vroeger was rijst met sardien”, zeggen verschillende burgers aan de krant. Het werd zelfs eerste hulp genoemd, omdat het altijd bij de hand was. “Mijn moeder maakte dat vroeger vaak voor mij en mij broers, maar nu is het een van de duurste gerechten geworden”, zegt een burger. Vergeleken met voeger is de prijs van een blikje sardien drastisch verhoogd. Het is nu tussen de SRD 20 tot SRD 40 te verkrijgen. “Er zijn wel goedkopere merken, maar die smaken verschillen sterk. Het lekkerste is het duurste nu. Niet eenieder kon zich vroeger kip permitteren, terwijl het ook veel meer tijd nam voordat het op je bord lag. De meeste mensen gebruikten daarom al vlug sardien, ei, bokking of haring. Dat is wat ik mee heb gemaakt in mijn jeugd. Nu zijn de meeste van deze producten even duur als een halve kip. Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik vaak thuis of bij mijn vrienden op bezoek een bordje warme rijst met sardien en aardappelen erdoor at. Maar now na rijst gebakken ei. Ik vraag me af hoe mensen het doen die het zich niet kunnen permitteren”, vraagt een andere burger zich af. “Ik weet hoe het aanvoelt als je ouders of jij als volwassene het niet breed hebt. Ik had het vroeger ook niet breed. Mijn vader was enige kostwinner en had de zorg voor zijn vrouw en zeven kinderen. Mijn broers, zusters en ik aten heel vaak sardien of kerrie ei. Dat was luxe voor ons naast groenten. Nu leven we in een andere tijd, maar ik zie vaak genoeg verschijnselen die mij herinneren aan mijn jeugd. Ik vraag me af hoe de meeste mensen het dan in deze tijd overbruggen.”  

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: