Amazon 25 jaar geleden van start gegaan

In 1995, na de start in een garage in de staat Washington, begon Amazon met het online verkopen van boeken. Vandaag de dag is de oprichter Jeff Bezos de rijkste man ter wereld, met een netto waarde van bijna 117 miljard dollar.

Amazon opende in 1995 zijn deuren als online boekhandelaar en het credo van oprichter Jeff Bezos, “get big fast”, heeft fenomenaal veel opgeleverd. Vijfentwintig jaar later onderzoeken de antitrustregulatoren zijn methoden om groot te worden.

Binnen een maand na de opening had de nieuwe winkelier boeken naar alle 50 Amerikaanse staten verscheept. In december 1999 had Amazon 20 miljoen items naar 150 landen over de hele wereld verscheept.

De in Seattle gevestigde Amazon kwam uiteindelijk naar voren als een e-commerce kolos die alles verkocht, van kruidenierswaren tot meubels en tuinbenodigdheden. In 2019 overtrof het bedrijf Walmart als ’s werelds grootste retailer. Andere investeringen van Bezos zijn onder meer online schoenen- en kledingdetailhandelaar Zappos, kruideniersdetailhandelaar Whole Foods en de Washington Post.

De opkomst van het bedrijf, dat wordt toegeschreven aan het bijdragen aan een revolutie in de manier waarop mensen winkelen, is niet onopgemerkt gebleven. De Europese Commissie heeft in 2019 een formeel antitrustonderzoek ingesteld om na te gaan of het gebruik door Amazon van gevoelige gegevens van onafhankelijke detailhandelaren die op zijn website verkopen, in strijd is met de mededingingsregels van de Europese Unie. Reuters meldt dat de onderzoekers willen weten of de tweeledige rol van Amazon als marktplaats voor handelaars van derden en als krachtige retailer op hetzelfde platform, die vaak dezelfde producten verkoopt, het bedrijf een oneerlijk concurrentievoordeel oplevert.

Het Ministerie van Justitie zegt dat het een breed antitrustoverzicht van grote technologiebedrijven lanceert, en Amazon is opgenomen op zijn hitlijst. De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, beweerde onlangs dat Amazon “de detailhandel in de Verenigde Staten heeft vernietigd”.

Het tijdschrift Forbes meldt dat Amazon in 2018 bijna de helft van de handel in e-commerce in de V.S. overnam, met een omzet van meer dan $230 miljard – niet allemaal in de detailhandel – en zal dat aandeel waarschijnlijk blijven vergroten. Amazon kan een voortdurend antitrustonderzoek verwachten, terwijl zijn dominante digitale positie en prijszettingsvermogen zo’n zware uitdaging vormen voor de concurrenten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: