Advocaat Bhoendie springt in de bres voor gedetineerden

“Er is angst voor Corona”

Advocaat Kris Bhoendie wijst op de angst die er heerst onder gedetineerden voor het Coronavirus. In een tijd waarin iedereen zichzelf probeert te beschermen, merkt de advocaat op dat niemand zich drukt schijnt te maken om de personen in detentie. Tijdens bezoeken aan zijn cliënten wijzen zij de advocaat erop dat zaken als mond- en neusbescherming, maar ook ontsmettingsmiddelen voor de handen, ontbreken. “Ik heb onder de aandacht van de kantonrechter gebracht dat een van mijn cliënten beweert dat er twee besmettingsgevallen waren”, merkt de raadsman op. De gedetineerden zitten met meerdere personen en zonder beschermende voorzieningen. Ook kunnen er door de Covid-situatie niet altijd rapporten opgesteld worden door maatschappelijk werkers, waardoor de cliënten langer binnen blijven. Volgens Bhoendie zijn de maatregelen niet in alle inrichtingen doorgevoerd. Het ligt aan de overheid om voor een veilig onderkomen te zorgen, want de mensen vallen onder verantwoordelijkheid van de staat. “De autoriteiten zijn wel beschermd”, merkt Bhoendie op. “Dus hoe zit het dan met de mensen in het cellenhuis?”, vraagt de advocaat kritisch. “De verdachten hebben ook rechten op basis van internationale verdragen”, besluit Bhoendie.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: