De meest waardevolle eenhoorns ter wereld

Een “eenhoorn” startup is een particulier bedrijf met een waardering van meer dan 1 miljard dollar. Er zijn meer dan 470 eenhoorns — met inbegrip van 25 ,,decacorns” die op meer dan $10bn elk, volgens bedrijfsanalysebedrijf CB Insights worden getaxeerd.

De populaire in Peking gebaseerde nieuwsaggregator Jinri Toutiao — wat betekent ,,de krantekoppen van vandaag” in het Chinees — leidt de lijst van decacorns met een marktwaardering van US$75 miljard.

De term eenhoorn werd in 2013 bedacht door de kapitalist Aileen Lee, die het mythische dier koos om de statistische zeldzaamheid van een miljard-dollar startup te beschrijven.

Volgens CB Insights waren er vanaf juli 2020 475 eenhoorns. De top-tien eenhoorns na ByteDance-bezeten Toutiao omvatten in China gevestigde Didi Chuxing, Kuaishou en DJI Innovations; de V.S. – gebaseerde SpaceX, Stripe, Palantir Technologieën, Airbnb en DoorDash; met de One97 Communications van India samen op de tiende vlek.

CB Insights heeft met de steun van de National Science Foundation van de Amerikaanse overheid een algoritme ontwikkeld om startups te analyseren aan de hand van hun publiek beschikbare gegevens.

CB Insights noemt dit algoritme Mosaic. Het algoritme zoekt door middel van gegevens over 280.000 technische startups die in de database van CB Insights worden bijgehouden, naar eigenschappen, waaronder hoeveel investeringsgeld de startup heeft aangetrokken.

Mosaic zoekt ook naar tekenen van momentum in de groei van klanten, mainstream media en social media dekking om te identificeren welke kunnen groeien naar een miljard-dollar waardering.

De huidige lijst van Mosaic bevat 25 startups met een waarde van meer dan $10 miljard, nog eens 303 bedrijven met een waarde van meer dan $1 miljard en 147 bedrijven in de categorieën van $1 miljard. In totaal hebben de 475 bedrijven een gecombineerde marktwaardering van ongeveer $1.418 miljard.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: