Het 25-jarig jubileum van het bloedbad van Srebrenica

Er worden herdenkingen gehouden ter gelegenheid van de 25e verjaardag van het bloedbad van Srebrenica, de ergste wreedheid op Europese bodem sinds de Holocaust. Meer dan 8.000 Bosnische moslimmannen en -jongens werden gedood in de loop van drie dagen nadat de stad werd overspoeld door de Bosnisch-Servische strijdkrachten in de laatste maanden van de broederoorlog van 1992-95.

Met de steun van de regering van de Joegoslavische president Slobodan Milosevic in Belgrado vielen de Bosnisch-Servische strijdkrachten onder leiding van generaal Ratko Mladic de oostelijke enclave Srebrenica aan, waar ongeveer 40.000 Bosnische moslims onderdak hadden gevonden onder bescherming van de Verenigde Naties.

Nadat Srebrenica op 11 juli 1995 in Servische handen viel, werden de vrouwen en kinderen van de mannen gescheiden en naar het door het Bosnische leger gecontroleerde gebied gebracht. Zo’n 8.000 mannen en jongens werden vervolgens geëxecuteerd door de Bosnisch-Servische strijdkrachten.

Een kwart eeuw later zijn de lichamen van meer dan 7.000 slachtoffers van de genocide in Srebrenica opgegraven, geïdentificeerd en begraven, maar er worden nog steeds meer dan 1.000 mensen vermist of hun overblijfselen zijn nog steeds niet gevonden en geïdentificeerd.

In 2017 werd Ratko Mladic veroordeeld voor oorlogsmisdaden en voor het leven naar de gevangenis gestuurd. Radovan Karadzic, voormalig president van de Republika Srpska, werd in 2013 veroordeeld voor genocide, terwijl Slobodan Milosevic, voormalig president van Servië, werd aangeklaagd wegens genocide en misdaden tegen de menselijkheid, voordat hij werd veroordeeld.

Maar ondanks de vervolging op hoog niveau van enkele van de belangrijkste daders van de oorlog in Bosnië en Herzegovina, is er nog steeds een enorme achterstand in de behandeling van zaken waarin nog geen recht is gedaan.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: