VS gaan debatteren over het stoppen met de Wereldhandelsorganisatie

Het besluit van Amerika om zich terug te trekken uit de Wereldgezondheidsorganisatie is het laatste in een reeks controversiële besluiten van de Amerikaanse president Donald Trump om zich terug te trekken uit internationale overeenkomsten.

Sinds zijn inauguratie in januari 2017 zette Trump de toon van zijn presidentschap, waarbij hij voor het eerst stopte met het Trans-Pacific Partnership, met het argument dat de grootste vrijhandelsovereenkomst ter wereld de Amerikaanse productie zou schaden.

Sindsdien heeft de regering Trump zich teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs, de UNESCO, de nucleaire overeenkomst met Iran uit het Obama-tijdperk, het verdrag tussen de nucleaire strijdkrachten van het middensegment en Rusland en het Open Skies-verdrag van 35 landen.

Nu hebben het Huis van Afgevaardigden en de parlementsleden van de Senaat de weg vrijgemaakt voor de stemming eind juli over de laatste handelsdreiging van de president — een paar resoluties om zich terug te trekken uit de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Trump heeft lang het internationale orgaan van 164 naties in diskrediet gebracht, dat de Verenigde Staten mede hebben opgericht om te dienen als handelsbemiddelaar en handelsrechter voor de aangesloten naties.

Volgens de wetgeving die het Congres in 1994 heeft goedgekeurd, kunnen wetgevers om de vijf jaar beslissen of de VS hun lidmaatschap van de WTO moeten voortzetten. In 2000 en 2005 verwierp het Congres met een overweldigende meerderheid de besluiten tot terugtrekking. In 2000 werd de motie verworpen bij een stemming in het Huis van 56-363 stemmen, en de resolutie van 2005 viel bij een stemming van 86-338 stemmen. In 2010 en 2015 vonden geen stemmingen plaats.

Als het congres voor het vertrek stemt, moet de Trump-administratie een opzegtermijn van zes maanden in acht nemen, wat waarschijnlijk zal leiden tot een grote juridische strijd.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: