Zes jaar burgeroorlog in Libië

Na zes jaar burgeroorlog is de Libische stad Sirte – een strategische toegangspoort tot grote oliefaciliteiten – de laatste frontlijn geworden tussen een Turkse invloedszone in het westen en een Russische regio in het oosten.

Sirte is een cruciaal conflictgebied omdat het Libische Nationale Leger (LNA) van Khalifa Haftar het gebied in het oosten controleert. De in Tripoli gevestigde, internationaal gesteunde Government of National Accord (GNA) controleert daarentegen de regio in het directe westen.

Het 14 maanden durende offensief van de LNA om de hoofdstad Tripoli in handen te krijgen, gesteund door Rusland, Egypte, Frankrijk en de Verenigde Arabische Emiraten, stortte begin juni in.

Sinds mei heeft de door Turkije gesteunde GNA aanzienlijk militair succes geboekt tegen de LNA van Haftar. Op 18 mei nam de GNA de controle over de luchtmachtbasis Al-Watiya en op 6 juni lanceerde de GNA een offensief om Sirte in te nemen.

In reactie op 20 juni waarschuwde de Egyptische president Abdel-Fattah El-Sisi de GNA om hun opmars naar Sirte en Jufrah te stoppen en beschreef Sirte als een “rode lijn” die, als ze overgestoken zouden worden, een “directe interventie” van de Egyptische strijdkrachten zou uitlokken.

Vijf dagen later betraden Russische huurlingen van de Kremlin-gebonden Wagner-groep het olieveld van Sharara in een poging om de productie te blokkeren — het gebied kan een derde van de ruwe Libische productie produceren.

Op 3 juli, tijdens een tweedaags bezoek aan Tripoli, bespraken de Turkse minister van Defensie Hulusi Akar en de eerste minister Fayez al-Sarraj het Turkse gebruik van twee militaire bases in Libië — de marinebasis Misrata en de luchtmachtbasis al-Watiya. Op 5 juni bombardeerden gevechtsvliegtuigen de vliegbasis al-Watiya. De jets, geïdentificeerd als Franse Rafales, suggereren dat de identiteit van de aanvallende macht Frankrijk of Egypte was — de enige landen binnen het bereik van de basis die dit type vliegtuigen bezitten.

Op dit moment lijkt er geen definitieve oplossing voor de Libische crisis mogelijk.


error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: