Verenigd Koninkrijk wacht op goedkeuring Amerikaanse rechtbank voor aandeel in OneWeb

Een uitspraak van het Hof van New York, die op 10 Juli wordt verwacht, zal beslissen of de Britse overheid en de Groep van India Bharti met hun geplande aankoop van verlieslatende satellietfirma OneWeb kunnen doorgaan.

De Britse regering heeft een 45% aandeel in het mislukte satellietbreedbandnetwerk OneWeb gekocht, wat 500 miljoen dollar kost.

De gezamenlijke onderneming van 1 miljard dollar met India’s Bharti Global, komt na het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, die een einde zal maken aan de toegang tot zijn Galileo-satellietnavigatiesysteem, ironisch genoeg een netwerk dat het Verenigd Koninkrijk mede heeft ontwikkeld, en kost de natie 1,6 miljard dollar – een bedrag dat het niet zal terugverdienen.

OneWeb, met het hoofdkantoor in Londen, met parallelle operaties vanuit de VS, had in maart geen geld meer voor de aanleg van zijn satellietbreedbandnetwerk in een lage baan om de aarde.

Het bedrijf werd in 2012 opgericht om betaalbare internetdiensten te leveren aan zelfs de meest afgelegen regio’s op aarde met behulp van een constellatie van kleine satellieten met een lage omloopbaan. Tot op heden heeft het bedrijf 74 satellieten van een gepland netwerk van 648 gelanceerd.

In maart heeft OneWeb de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) gevraagd om de uitbreiding van de constellatie van satellieten naar 48.000 goed te keuren, ondanks het feit dat het bedrijf een aanvraag heeft ingediend voor Chapter 11 faillissementsbescherming.

Het Verenigd Koninkrijk ziet OneWeb als een middel om supersnelle breedband op zijn grondgebied uit te rollen, maar ook als een mogelijke manier om een nieuwe satellietnavigatiedienst te leveren ter vervanging van Galileo, waartoe het na de post-Brexit overgangsperiode op 31 december 2020 geen toegang meer zal hebben.

De overname van OneWeb door het Verenigd Koninkrijk en India is afhankelijk van een uitspraak van de Amerikaanse faillissementsrechtbank voor het zuidelijke district van New York – die op vrijdag 10 juli moet worden geleverd.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: