Surinaamse diaspora in Nederland wil graag investeren in Suriname

Robby Makka trekt al jarenlang vanuit Nederland aan het diasporabeleid tussen Nederland en Suriname, teneinde dit beleid meer inhoud te helpen geven. Ook aan Makka vroeg Faried Pierkhan in een vraaggesprek wat de verwachtingen zijn van de diaspora in Nederland aan de nieuwe regering in Suriname. “De VHP heeft de diaspora hoog in haar partijprogramma opgenomen, en we verwachten dan ook veel van deze nieuwe regering. Er is zelfs een diasporaconferentie gehouden door de VHP en daar zijn bepaalde aanbevelingen geformuleerd. Zo zal er een stappenplan gemaakt moeten worden met de aankomende president om dit beleid te gaan uitvoeren. Op agenda staan onder andere het aanpassen van het Raamverdrag, afschaffen van de vereiste visa, welke een blok aan het been zijn in de relatie tussen de twee landen, maar ook samenwerking Covid-19 tussen ziekenhuizen in Nederland en in Suriname, de PSA wetgeving moet verder aangescherpt en vriendelijker gemaakt worden, maar ook uitgediepte samenwerking op het gebied van justitie, brandweer, politie, douane, de rechterlijke macht etc. Dat verwachten we.”

Onder de huidige regering is de relatie met Nederland erg afgekoeld. “De relatie is een huwelijk geweest met heel veel wantrouwen de afgelopen 10 jaren, en dat moet omgezet worden nu in vertrouwen. Wij zijn uit Suriname, maar Suriname is niet uit ons, zo ziet de diaspora dat. Wij willen als diaspora dus een zet in de rug geven aan Suriname in die ontwikkeling, in plaats van een zetje terug, zoals dat geweest is. Er moet een nieuw beleid op Buza komen, maar de relatie tussen deze twee landen komt niet gratis. Daar zal over gestreden moeten worden met de Nederlandse regering. De diaspora ondersteunt nu al de nieuwe regering.”

Volgens Makka denkt de diaspora aan investeringen in Staatsolie, door obligaties te kopen om de olieproductie te stimuleren, maar ook in de woningbouw. “Er is een tekort in Suriname aan woningen, maar de diaspora wil ook op haar oude dag in Suriname een huisje hebben. Maar ook in medisch toerisme willen we investeren. We willen samenwerkingen tussen de Nederlandse en Surinaamse ziekenhuizen, en ook vooral de toerismesector. Daarvoor willen we een stappenplan hebben.” Robby Makka praat ook over een zogenaamde Diasporabank, waarbij er samenwerking plaatsvindt tussen bijvoorbeeld een Nederlandse en een Surinaamse bank, en de Surinaamse bank een iets hogere rente kan bieden dan de Nederlandse om het interessanter te maken voor de diaspora om hun gelden op die Surinaamse bank te hebben. Daar kan dan de Nederlandse bank dan voor garant staan. Er zal een verdrag moeten komen zodat personen niet in twee landen belastingen hoeven te betalen.

Robby Makka ziet de Covid-crisis niet als een groot obstakel om goed verder samen te werken, omdat er nog steeds kennis en informatie, maar ook financiën overgebracht kunnen worden middels de elektronische hulpmiddelen. Hij heeft er ook geen spijt van dat hij er vanwege Covid-19 niet bij kon zijn met de verkiezingen. “Social media hebben een grote rol gespeeld de afgelopen periode. Ik was campagnemanager voor de VHP, en we hebben met alle afdelingen van alle kernen in Nederland onze bijdrage geleverd. We hoeven dus niet lijfelijk daar aanwezig te zijn, maar we moeten Suriname blijven steunen. Wat wij vragen is: maak een goed buitenlands beleid ten aanzien van de diaspora, dan komt het allemaal wel goed!”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: