Romeo Simons: “Coronavriendelijk openbaar vervoer”

Gewezen directeur Romeo Simons van NVB (Nationaal Vervoerbedrijf) wil graag zien hoe de beleidsmakers de leerlingen en studenten die examen moeten afleggen, de komende dagen zullen vervoeren. “Het gaat om duizenden scholieren, die uit alle windstreken van en naar school vervoerd moeten worden.”

Geen poten om op te staan

“Het staatsbestel heeft geen poten om op te staan. De instellingen, instituten, organisaties en dienstverleners die in samenhang met elkaar moeten handelen, hebben een zwakke basis. Er worden telkens weer maatregelen aangekondigd, die in de praktijk niet of moeilijk uitgevoerd kunnen worden. Dit, mede door een onvolgroeid overlegstructuur.”

De afmetingen van een bus

“Een doorsnee passagiersbus, die wordt ingezet als openbaarvervoermiddel, heeft een breedte van 2 meter, een lengte van 8 meter en een hoogte van 2 meter. Gezien de zitoppervlakte, zouden er vanwege de Covid-19 maatregelen, per keer niet meer dan 7 passagiers vervoerd mogen worden. Volgens regeringsfunctionarissen kunnen er 13 passagiers per keer vervoerd worden.  Geen wonder dat scholieren slecht presteren in het vak rekenen.”

Broeikassen

“De bussen hebben maar 1 deur, die als ingang en uitgang dient. Als het regent en de deuren en ramen gesloten worden, is het een broeikas. Dit en meer maken deze vervoersmiddelen Coronavriendelijk. Niet in het minst het onhebbelijk en ongehoorzaam gedrag van passagiers en andere burgers maakt het openbaar vervoer tot een Coronatijdbom. Wij kennen geen orde en discipline.”

Het tarief

“De wijze waarop het tarief berekend wordt, deugt niet. Het bustarief dient te worden berekend aan de hand van een aantal factoren. De bezettingsgraad is daarbij heel belangrijk. Het bedrijfsklaar hebben van het voertuig telt ook zwaar mee. Alle kosten zijn vanwege de crises de pan uitgevlogen. Het Coronavirus heeft nog meer meerkosten met zich meegebracht. Ontsmettingsmiddelen voor de chauffeur en passagiers en reinigingsmiddelen voor de bus om er maar enkelen te noemen.”

De verdiensten van een bushouder

“Niemand weet hoeveel een bushouder verdient. Er worden geen passagierskaarten verkocht. Men blijft er maar aan rommelen. Er wordt geen administratie bijgehouden door de bushouder, waardoor er geen bonnen worden overgelegd van de bedrijfskosten.Het is daarom onmogelijk om tot een juist tarief te komen.”

Overheid wanbetaler

“Ik vraag mij af hoe het ministerie van Onderwijs, Volksontwikkeling en Wetenschap het schoolexamentransport zal betalen. De achterstand in betaling van de overheid in brandstofcompensatie en andere vergoedingen is een structurele kanker. De regering handelt vanwege politieke reden niet kordaat om zaken in goede banen te leiden. Het regeringsbeleid, economische belangen, interne strijd binnen de bushoudersorganisatie is een enorm struikelblok om te komen tot ordening binnen het openbaar vervoer.”

Administrateur boert goed

“De administratie van de financiën binnen het openbaar vervoer wordt verzorgd door een grootondernemer met sterke politieke lijnen naar machthebbers en dromer binnen het openbaar vervoer. Per kwartaal wordt er rond de SRD 276.000 betaald voor deze dienst. Er werd een GPS-systeem, dat miljoenen heeft gekost, opgezet en nooit heeft gefunctioneerd. De PLO kan rekenen op SRD 60.000 bestuurskosten. De toegevoegde waarde van deze dienstverleners is mij, afgaande van de prestatie, niet duidelijk.”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: