Inheemse leiders hoopvol en kritisch omtrent grondenrechtenvraagstuk

De voorzitter van de Vereniging van Dorpshoofden in Suriname (Vids), Theo Jubitana, geeft aan dat de Inheemsen hun hoop hebben gevestigd op de nieuwe regering om eindelijk het vraagstuk van de grondenrechten in orde te maken.

Lloyd Read, de voorzitter van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen Para en Wanica (Osip), wijst op een grotere solidariteit onder de Inheemsen om te werken aan de grondenrechten. Deze solidariteit is mede door de Covid-19 situatie ontstaan, waarbij er regelmatig crisisoverleg onderling is. Jubitana van de Vids bevestigt de ontwikkeling dat de onderlinge solidariteit toeneemt. “Voor dit vraagstuk van de grondenrechten, dat we als Inheemsen willen oplossen, is solidariteit van essentieel belang.” Jubitana wijst er wel op dat vooral ‘politieke wil’ nodig is om deze zaken te regelen. De Vids-voorzitter noemt in dat verband ook de vertegenwoordigers in De Nationale Assemblee, die nu bestaat uit 3 Inheemsen, allen lid van de NDP. Hiervan zijn 2 leden nieuw in het hoogste college van staat en Jubitana vraagt zich af waarom in de afgelopen 10 jaren dit grondenrechtenvraagstuk niet is opgelost. Jubitana zegt gehoord te hebben hoe recentelijk is aangegeven door routinier Jennifer Vreedzaam dat men nu vanuit de oppositie wil gaan lobbyen voor dit doel. “Maar als je in de coalitie zat, waarom heb je het dan toen niet gedaan?”, vraagt de voorzitter van de Vids. “Daarover heb ik mijn bedenkingen”, zegt Jubitana.

Hoop

De hoop is nu meer op de Abop gericht vanwege de overeenkomstige belangen, die de Inheemsen en de tribale volken hebben als het gaat om grondenrechten, merkt de voorzitter van de Vids op. Jubitana zegt dat hem is toegezegd dat hiervan werk zal worden gemaakt en dat er regelmatig contact zal zijn met de Vids. De grondenrechten zijn van essentieel belang voor de Inheemse leiders.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: