USMCA handelsdeal factbox

De handelsovereenkomst tussen de VS en Mexico en Canada (USMCA) is in de plaats gekomen van de 26 jaar oude Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA), die een einde maakt aan het dreigement van president Trump om de vrijhandelszone van drie landen te verbreken.

Het pact werd op 1 juli gelanceerd te midden van toenemende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en Canada, waarbij Trump dreigde de tarieven voor de invoer van Canadees aluminium met 10 procent te verlagen. Er is ook wijdverspreide bezorgdheid over het vermogen van Mexico om arbeidshervormingen af te dwingen.

Een van de belangrijkste veranderingen tussen NAFTA en USMCA is de ingewikkelde nieuwe regelgeving over hoe auto’s en auto-onderdelen in aanmerking komen voor verlaagde tarieven. Het Noord-Amerikaanse aandeel in auto’s die in de regio zijn gebouwd is gestegen van 62,5% onder NAFTA naar 75%, met nieuwe mandaten voor het gebruik van Noord-Amerikaans staal en aluminium.

Ook moet 40% van de waarde van een voertuig afkomstig zijn van “high wage”-fabrieken die werknemers ten minste 16 dollar per uur betalen. Voor Mexico zou dit een vervijfvoudiging betekenen van het gemiddelde autowerknemersloon van $3.14 per uur. Voertuigen die niet voldoen aan de norm zullen worden onderworpen aan de Amerikaanse tarieven.

De U.S. International Trade Commission (ITC) heeft geschat dat de nieuwe autobepalingen zullen leiden tot een netto toename van 28.000 voltijdse Amerikaanse banen. Toch zullen de extra productiekosten leiden tot hogere prijzen, waardoor de vraag van de consument zal afnemen.

Op het gebied van de landbouw zal Canada de Amerikaanse melkveehouders toegang bieden tot ongeveer 3,5 procent van de binnenlandse zuivelmarkt van $16 miljard. De V.S. zullen ook tariefvrije toegang tot Canada krijgen voor 57.000 ton kip en 120 miljoen eieren.

In het kader van de nieuwe handelsovereenkomst, zullen de arbeidshervormingen Mexicaanse arbeiders het recht geven om in onafhankelijke vakbonden te stemmen en geheime stemmingen te houden. Mexicaanse fabrikanten die de hervormingen schenden, krijgen te maken met boetes met terugwerkende kracht.

De USMCA zal de Amerikaanse economie met 68,2 miljard dollar laten groeien tegen het zesde jaar dat de overeenkomst van kracht is, volgens de ITC. De handel tussen de drie USMCA-leden bedroeg vorig jaar in totaal meer dan 1,2 biljoen dollar.


error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: