Mysterieuze incidenten in Iran

Iraanse functionarissen hebben geprobeerd recente incidenten op aan Irans nucleaire en raketprogramma gelinkte faciliteiten te bagatelliseren, waarmee de verdenking rijst dat ze door sabotage zijn ontstaan.

Iran bevestigde zondag dat een explosie en brand in een gebouw op de ondergrondse uraniumverrijkingslocatie van Natanz een nieuw centrifuge-assemblagecentrum was, zo meldde het door de staat gerunde Islamic Republic News Agency (IRNA). Sommige Iraanse functionarissen hebben mogelijke cybersabotage de schuld gegeven.

Centrifuges zijn nodig om verrijkt uranium te produceren om zowel reactorbrandstof als bombrandstof te maken.

De 2 juli explosie veroorzaakte ,,significante schade” en vernietigde verscheidene ,,hulpmiddelen voor het meten van apparaten en geavanceerde instrumenten,” vertelde Behrouz Kamalvandi, woordvoerder voor de Organisatie van de Atoomenergie van Iran (AEOI), aan het IRNA. Het werk is reeds begonnen bij de wederopbouw van het gebouw met ,,geavanceerder materiaal en een grotere plaats,” bovengenoemde Kamalvandi.

In het kader van de 2015 nucleaire overeenkomst met wereldmachten, mag de Islamitische Republiek alleen uranium verrijken met iets meer dan 5.000 van zijn eerste generatie IR-1 centrifuges. Deze zouden rond 12 maanden vergen om natuurlijk uranium te verrijken en genoeg wapen-kwaliteit uranium te produceren — zowat 27kg — voor één enkel wapen.

In 2018 liet Iran IR-2, IR-4 en IR-6 centrifuges zien op de Natanz site, in wat werd gezien als een waarschuwing aan Europa om zich te houden aan het nucleaire akkoord na de terugtrekking van de Amerikaanse president Donald Trump.

In november 2019 heeft de AEOI foto’s vrijgegeven van nieuwe IR-6-centrifuges in Natanz. Iran kondigde aan dat het was begonnen met gasinjectie in een 30 machinecascade van IR-6-centrifuges die tien keer sneller uranium kunnen verrijken dan de IR-1’s uit de jaren zeventig.

In 2010 werd het Stuxnet-computervirus, waarvan algemeen wordt aangenomen dat het een gezamenlijk Amerikaans-Israëlisch cyberwapen is, gebruikt om Natanz aan te vallen en duizenden IR-1-centrifuges te ontwrichten.

Het laatste incident in Natanz kwam in dezelfde week als drie andere explosies, waaronder een bij de Khojir-raketstuwingsinstallatie bij de militaire basis Parchin, een andere bij de raketbasis van Shiraz en een ontploffing in een medische kliniek in het noorden van Teheran, waarbij 19 mensen omkwamen.


error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: