Versoepeling Covid-19 maatregelen per 6 juli

De regering heeft zondagavond bij monde van vicepresident Ashwin Adhin een versoepeling van de covid-19 maatregelen aangekondigd welke op maandag 6 juli om 05:00 uur ingaat.

Deze versoepelde maatregelen gelden niet voor de gebieden die zijn geïdentificeerd als hotzones. Hotzones zijn gebieden waar explosieve groei van besmette gevallen zijn. Oost-Suriname is een hotzone vanwege een groei van cases op diverse locaties aan deze grens; alsook vanwege de sterke stijging van besmette gevallen aan de Franse zijde. Om verdere verspreiding in deze hotzone te voorkomen, blijven alle maatregelen ongewijzigd van kracht. Er komen dus geen aanpassingen in Oost- Suriname. Ook het binnenlands luchtverkeer van en naar Oost-Suriname zal per direct afgesloten worden voor het gebied Stoelmanseiland tot en met Antonio do Brinco. Oversteken van en naar de buurlanden is verboden is. De grenzen blijven gesloten.

De versoepeling houdt ondermeer in dat religieuze groeperingen, de horecasector, sportscholen en casino’s die in overleg met het Nationaal COVID-19 Management Team de benodigde voorzorgsmaatregelen hebben getroffen, weer mensen mogen toelaten in hun bedrijf en/of gebedshuis. Daarbij moet 1,5 meter afstand gehouden worden, goede handhygiëne in acht worden genomen en blijft de maatregel van mond- en neusbescherming van kracht. 

Ook mogen contact beroepen, zoals kapsalons, barbershops, fysiotherapie, weer openen, mits zij de gestelde maatregelen van het Nationaal COVID-19 Management Team opvolgen. 

Verder wordt de partiële lockdown nu verschoven naar 22.00 ‘s avonds tot en met 05.00u in de ochtend.

Vanaf maandag 6 juli zullen de scholen weer onderwijs aanbieden aan de examenklassen op alle niveaus. Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zal hiertoe alle aanwijzingen blijven communiceren. 

Het Openbaar Vervoer mag hun diensten hervatten onder uitvoering van de protocollen die ontwikkeld zijn om gezondheids-veiligheid voor het reizend publiek te garanderen. Nadere informatie hieromtrent volgt deze week. 

De samenscholing blijft gesteld op maximaal 5 personen. In grote ruimtes, waarbij er voldoende afstand mogelijk is tussen personen en waar er ventilatie aanwezig is, wordt echter een groter totaal aantal personen toegestaan. Contactsporten, zoals voetbal, basketbal en gevechtsporten zijn niet toegestaan. Ook discotheken, nachtclubs, dancings en bordelen blijven gesloten. Wat betreft grote ruimten wordt op de eerstvolgende persconferentie van het COVID-19 Managementteam nadere informatie gegeven.

De volledige toespraak van de VP is hieronder te downloaden:

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: