Het kiezen van de president

Vrijdag zou de nieuwe president worden gekozen. Dit spannend moment is uitgesteld. Deze procedure kent 2 belangrijke momenten. Bestuurskundige August Boldewijn geeft kort weer hoe dit proces in elkaar zit. Om kandidaat te zijn, moet een minimaal aantal leden van het parlement een persoon voordragen. “Zodra een politicus zich kandidaat stelt voor het presidentschap of vicepresidentschap, is ondersteuning van minimaal 7 leden van het parlement nodig. Deze ondersteuning van 7 leden, al dan niet van een of meerdere politieke partijen, maakt de persoon tot kandidaat”, aldus Boldewijn. De bestuurskundige geeft aan dat er vervolgens een meerderheid van 2/3 van de parlementsleden nodig is om tot president te kunnen worden uitgeroepen. “Het is daarbij niet van belang of er maar 1 of meerdere kandidaten zijn.” Boldewijn wijst op de situatie als er in zowel de eerste als de tweede stemronde geen 2/3de meerderheid is. “Dan moet men naar de VVV, waar dan de parlementsleden, de resortsraadsleden en de districtsraadsleden bij elkaar komen en de kandidaat verkiezen bij een gewone meerderheid.” De bestuurskundige noemt dit de ‘eenvoudige meerderheid’ en wijst er voor de volledigheid op dat kandidaten moeten voldoen aan de grondwettelijke bepalingen. Zo moeten kandidaten voor het presidentschap onder meer de minimale leeftijd van 30 jaren hebben bereikt en in het bezit zijn van de Surinaamse nationaliteit.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: