Su4Su: “Alle Surinamers vervullen een rol”

Surinamers helpen Surinamers vanuit het Su4Su fonds in de strijd tegen het Coronavirus. De organisatie zet zich in om voorzieningen, die nodig zijn voor de opvang en behandeling van Covid-19 besmette patiënten, in voldoende mate aanwezig te hebben. Hennah Draaibaar, die de PR voor SU4SU doet, vertelt dat de organisatie de afgelopen week druk bezig is geweest met de distributie van materialen. “Alle zorginstellingen, ziekenhuizen en de politie hebben de gelegenheid gekregen om aan te geven wat ze nodig hebben. Als ze een lijst opsturen via een speciaal emailadres, dan wordt dat door twee artsen bekeken en beoordeeld”, vertelt Draaibaar. SU4SU is begonnen materialen te geven voor een week. Draaibaar geeft aan dat de organisatie wil bekijken of de hoeveelheid voldoende is gedurende die week, omdat men net begonnen is met de distributie.

 De materialen zijn op basis van gerichte vragen vanuit het team van SU4SU in beeld gebracht. In het team van SU4SU werken artsen, die Covid-19-patiënten behandelen en verantwoordelijk zijn voor de inrichting van de behandelruimten, zoals bijvoorbeeld het Wanica Ziekenhuis. “Er is een lijst samengesteld van  materialen die dringend noodzakelijk zijn”, vertelt Draaibaar, en benadrukt dat SU4SU al in maart is begonnen met de actie. “In maart hebben wij lokaal, door het bedrijfsleven, particulieren en andere organisaties te benaderen in Suriname, meer dan een miljoen USD opgehaald. Met dat bedrag zijn de eerste noodzakelijke middelen gekocht. Hierdoor konden wij toen de eerste uitbraak kwam, hulp bieden, maar daarna werd het erger”, schetst Draaibaar.

Boven het hoofd

“Nu de uitbraak boven ons hoofd groeit en we heel veel hulp van mensen vanuit Suriname hebben gekregen, beseffen we dat er niet zoveel meer geld meer is.” Meer geld blijkt nodig. Suriname heeft op dit moment grote behoefte aan PPE-materialen. Vanwege het grote aantal besmettingen is de druk om aan deze materialen te komen, enorm, legt Draaibaar uit. Ze wijst ook op een tekort aan personen met expertise. Om dit tekort enigszins op te vangen, komt een groep personen vandaag aan uit Nederland, die ervaring en expertise hebben op dit gebied. 

Verslag

Van de gelden die tot nu toe zijn ingezameld, wordt om de twee maanden op de website van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) een reportage gemaakt. Hier wordt bijgehouden van waar de gelden komen en waaraan het is uitgegeven. Ook op de Facebookpagina zijn er lijsten bijgehouden van de materialen die zijn ingekocht, vertelt Draaibaar. Op 8 juli is er in Nederland een nationale uitzending georganiseerd door Jörgen Raymann in samenwerking met Humberto Tan. “Alle Surinamers die willen en kunnen, vervullen in dit geheel een rol. Wie Nederland 1 in Suriname kan ontvangen, kan deze actie live volgen”, aldus Draaibaar.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: