PLO laat zich niet afschrikken door voornemen Adhin om bussen in te zetten voor examenkandidaten

Op 30 juni heeft de PLO het besluit genomen om het busvervoer per 6 juli weer beschikbaar te stellen tegen aangepaste tarieven. Vooralsnog is prijsgegeven dat een stadsrit SRD 4 wordt. Zondag aanstaande maakt PLO bekend wat de nieuwe prijzen zijn bij de overige trajecten, zegt Rawien Bajnath, adviseur van de PLO, aan Dagblad Suriname. Hij is van mening dat met het versoepelen van de lockdown, het openstellen van de scholen en de niet-essentiële diensten, de bussen niet langer in de garage kunnen blijven. Aangezien de overheid op geen enkele wijze met een oplossing komt voor de bushouders, die sedert 23 maart 2020 geen inkomsten hebben gezien, neemt de PLO het heft in eigen handen.

Social distancing in voertuigen niet haalbaar

Bajnath vermeldt erbij dat de gangbare Covid-voorschriften wel in acht genomen worden. Zo dient eenieder die de bus binnenstapt een mondkapje te dragen. Dat betekent echter niet dat PLO van plan is slechts enkelen te vervoeren. Doorgaans zijn er 26 tot 30 zitplaatsen in een bus. PLO geeft aan geen restricties op te leggen op het aantal zitplaatsen. Dat wordt dan dweilen met de kraan open, accentueert Bajnath. Hij wijst op de wijze hoe bestelbusjes personen vervoeren om naar de werkplek te kunnen gaan. “Als men daarin kan plaatsnemen zonder social distancing, waarom kan dat dan niet in een bus?”

Betalingsachterstand bushouders versus “chicken feed”

Ondertussen heeft de vicepresident Ashwin Adhin laten weten dat er bussen ingezet zullen worden om de examenkandidaten, die op 6 juli weer naar school moeten, te vervoeren. Bajnath vindt dat deze handeling voor zichzelf spreekt: geen respect en empathie voor de bushouders. Ook de schoolvervoerders zijn het zat dat de overheid doet alsof de schoolvervoerders niet bestaan. Zij gaan daarom het werk niet hervatten zolang de overheid niet inkomt met de financiële verplichtingen. De schoolvervoerders hebben een twk-tegoed bij de overheid van meer dan 42 maanden en de particuliere bushouders hebben een brandstofcompensatie tegoed van 3 maanden. Daar komt ook nog bij kijken dat de lockdown-vergoeding tot op heden niet is uitbetaald. Onlangs typeerde Adhin de meer dan SRD 100.000 aan twk per lid van de scheidende regering als “chicken feed”. Opmerkelijk is dat de “kruimels” van de bushouders niet uitgekeerd kunnen worden.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: