Osip wijst Inheemse dorpen Para op strak blijven controleren Coronavirus

“Anders is het open goal”

Met de versoepelde maatregelen zijn er ook andere gevolgen voor de Surinamers die wonen in de meeste van de Inheemse dorpsgemeenschappen in het gebied Para. Kapitein Lloyd Read, de voorzitter van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen Para en Wanica (Osip) zegt dat de bewoners hun maatregelen dusdanig hebben versoepeld dat dit ernstige gevolgen kan hebben. “Wanneer je versoepeling hebt, zien velen dat als een vrijbrief om weer over te gaan tot de orde van de dag. Er was een enorme druk op de regering en het bedrijfsleven, waardoor ervoor is gekozen om de zaak te versoepelen.” De voorzitter van de Osip licht toe dat hiermee  controles in de dorpen volledig zijn wegvallen. “Voor Powaka zullen we tijdens ons dagelijks crisisberaad adviseren om de controles weer in te stellen. Gebieden als Wit Santi en Bernarddorp zijn grote gemeenschappen en heroverweging is noodzakelijk, want hoe meer mensen geïnfecteerd raken. hoe groter het risico voor ons”, zegt Read.

Hulp met de kosten
“En waar de overheid ons niet kan beschermen, bieden wij een stuk ondersteuning om dat zelf te doen.” Read wijst echter op de extra kosten voor de gemeenschap, want naast voeding zijn beschermende middelen, zoals maskers en reinigende middelen nodig. “Als wij die afgeleide verantwoordelijkheid op ons nemen, omdat de overheid dat niet kan, dan zal de overheid ons gedeeltelijk tegemoet moeten komen voor de kosten die daaraan verbonden zijn”, stelt de voorzitter van de Osip.

“Op drie tot vier dorpen na hebben allen hun controleposten opgeheven.” In de crisismeeting van donderdagavond zal het advies zijn om die controles weer te herstellen. “Zodat men weet wie in en uit de dorpen gaat.” Read vermeldt ook dat het belangrijk is om te weten waar men naar toe gaat. “Want als je niets weet, dan is het een open goal en neemt het risico voor de dorpen alleen maar toe.” Hij wijst ook op meer informatie en beeldmateriaal voor de dorpen. “Community spreading is een probleem, omdat je niet weet waar het besmettingsgevaar vandaan komt. De versoepeling is voor de mensen een vrijbrief geweest, omdat de mensen alles hebben losgelaten.” De Osip zal de gemeenschappen weer dringend adviseren om de regels aan te scherpen, laat de voorzitter tot slot weten.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: