Vladimir Poetin wint Russische stemming die hem tot 2036 aan de macht houdt

Bijna 78% van de kiezers in Rusland heeft amendementen op de grondwet van het land goedgekeurd die het mogelijk maken dat president Vladimir Poetin aan de macht blijft tot 2036, zeiden de Russische verkiezingsfunctionarissen donderdag nadat alle stemmen waren geteld. De critici van het Kremlin zeiden dat de stemming werd gemanipuleerd.

In de weeklange stemming die op woensdag werd afgesloten, stemde 77,9% voor de wijzigingen, en 21,3% stemde tegen, met 100% van de districten die tegen donderdagochtend werden geteld, zei de Centrale Verkiezingscommissie van Rusland. De opkomst overschreed 64%, volgens ambtenaren.

De gerapporteerde cijfers weerspiegelen het hoogste niveau van steun van de kiezers voor Poetin in 10 jaar. Bij de presidentsverkiezingen van 2018 steunde 76,7% van de kiezers zijn kandidatuur, terwijl dat bij de verkiezingen van 2012 slechts 63,6% was.

Maar critici van het Kremlin zeggen dat de cijfers alleen al laten zien dat ze vals zijn, met een onrealistische goedkeuring van de Russische leider te midden van brede frustratie in het land over de dalende levensstandaard.

“Een record in het vervalsen van stemmen is in Rusland gevestigd,” zei oppositiepoliticus Alexei Navalny in een Facebook-post op donderdag. “Het aangekondigde resultaat heeft niets te maken met de mening van het volk.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: