Vanaf 12 juni geen productie bij Rosebel Goldmines

Otmar Biswane van de Rosebel Goldmines Werknemersorganisatie is al voor de vijfde week aaneengesloten op locatie zonder zijn gezin te hebben gezien. De directie heeft een memo doen uitgaan waarin staat, dat wie vertrekt dat op eigen risico doet, en dat er disciplinaire maatregelen tegenover dat vertrek staan. Volgens Biswane wordt je er dus eigenlijk gewoon gevangen gehouden omdat er geen duidelijkheid is over een mogelijke begin- en einddatum van wat quarantaine zou moeten zijn. Er is echter geen productie, de plant ligt stil.

“Dingen gaan niet zoals ze moeten gaan. De plant is vanaf 12 juni down, en de meeste mensen zijn afgevoerd voor quarantaine via het medisch systeem, en de rest is nog op de plant. De mensen zijn erg gestrest, want sommigen zijn al 2 maanden hier, anderen 4 of 5 weken. Men is radeloos want vanwege de persstilte krijgt men geen informatie. Wie griepachtige symptomen heeft, wordt afgevoerd voor quarantaine en om eventueel geswabd te worden. Volgens de laatste telling zijn er al 75 positief getest van hier, en 307 zijn in overheidsquarantaine. Op de plant zijn er nog circa 500-600 mensen, en die hebben geen zicht op wanneer ze naar huis kunnen gaan.”

Volgens Biswane is wel aan de essentiële diensten gezegd dat ze zaterdag mogen vertrekken omdat er mogelijk een shift-wisseling zal plaatsvinden van de essentiële diensten zoals het keukenpersoneel en de camp service. Ook de mensen van de Sarafina plant en het Saramacca project zouden dan naar huis mogen. Toch maakt men zich zorgen over mogelijke besmetting, omdat volgens Biswane er niet gereinigd wordt zoals dat moet. “Eigenlijk moet de hele plant down zijn, moet zich niemand daar bevinden en dan gereinigd worden, maar dat doet men niet. Hier hebben we slecht geventileerde kamers zonder ramen, en moeten sommige buildings gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen gebruiken.”

De laatste persoon die positief werd getest op de site en dus vertrok dateert van 20 juni. De bond is wel nog on speaking terms met de directie, en de prioriteit voor de vakbond is een veilige en gezonde werkplek voor de arbeiders. Dat is volgens Biswane helemaal niet het geval nu. “Men communiceert weinig met de bond, terwijl aangegeven was dat we partners zouden zijn. Er is een voorstelplan gekomen van de autoriteiten of het covid team, maar men wil ons daar geen inzage in geven zodat we kunnen toezien op de naleving. En wij weten niet of we in quarantaine zijn of niet, dat is de vraag.”

Overigens heeft de bond volgens plan bezoeken gebracht aan de omliggende dorpen om zo de goede communicatielijnen open te houden, en zijn er goede gesprekken gevoerd met het gezag van deze dorpen. Biswane hoopt dat er spoedig oplossingen komen voor de arbeiders en de onderneming.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: