Streaming drijft muziekinkomsten aan

Muziekstreaming was vorig jaar voor het eerst goed voor meer dan de helft van de $20,2 miljard aan inkomsten uit opgenomen muziek, waardoor de industrie terugkeert naar de welvaart in het digitale tijdperk.

In 2019 groeide de wereldwijde markt voor opgenomen muziek met 8,2%, het vijfde opeenvolgende jaar van groei sinds 2014, toen de inkomsten op een 20-jarig dieptepunt van 14,0 miljard dollar lagen, volgens de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI).

Het laatste IFPI Global Music Report, dat in mei werd uitgebracht, toont aan dat de inkomsten uit muziekstreaming goed waren voor 56,4% van de totale inkomsten uit opgenomen muziek – een stijging van 22,9% tot $11,4 miljard.

De groei werd voornamelijk gedreven door betaalde streamingdiensten – ooit met grote argwaan bekeken door zowel de artiesten als de labels – waarbij het aantal betaalde streaming-accounts steeg tot 341 miljoen tegen het einde van 2019 en de bijbehorende inkomsten stegen met 24,1%.

De top tien markten in de wereld lieten allemaal groei zien, met uitzondering van Japan. Er was vooral een sterke groei in betaalde streaming, waarbij alle top 10 markten een dubbelcijferige groei van de betaalde streaminginkomsten kenden.

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar groeiden de inkomsten uit muziek het snelst in Latijns-Amerika, met een stijging van 18,9%. Toch is de regio nog steeds goed voor slechts vier procent van de wereldwijde omzet — Latijns-Amerika heeft slechts 45 miljoen muziekabonnees op een bevolking van 650 miljoen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: