Hongkongse veiligheidswet – belangrijkste bepalingen

China heeft een omstreden nationale veiligheidswet voor Hongkong goedgekeurd die wordt gezien als de stoutmoedigste maatregel die Peking tot nu toe heeft genomen om de protesten te beteugelen en de autonomie van Hongkong te verminderen.

De wet, die 66 artikelen en meer dan 7000 woorden omvat,
is rechtstreeks gericht op de tegen de regering gerichte protesten die Hongkong het afgelopen jaar in beroering hebben gebracht.

Het zal misdaden van afscheiding, subversie, terrorisme en samenzwering met buitenlandse krachten bestraffen met een levenslange gevangenisstraf, wat een meer autoritair tijdperk voor de vrijste stad van China inluidt.

China zegt dat de wetten gericht zijn op een paar “onruststokers” en beschuldigt Groot-Brittannië en de VS van inmenging in interne aangelegenheden en het aanwakkeren van onrust in Hongkong.

De wet kwam te midden van de angst in Hongkong en in het buitenland dat het zou worden gebruikt om de stemmen van de oppositie in het financiële centrum te beteugelen. De VS zijn al begonnen met maatregelen om een einde te maken aan de speciale handelsvoorwaarden die aan Hongkong zijn gegeven nadat de voormalige Britse kolonie in 1997 aan China was teruggegeven.

De goedkeuring van de wet “vormt de grootste bedreiging voor de mensenrechten in de recente geschiedenis van de stad”, aldus Joshua Rosenzweig, hoofd van het China Team van Amnesty International.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: