Coronavirus heeft het leven in ieder huis veranderd

Het is intussen al duidelijk dat het Coronavirus het leven in ieder huis heeft veranderd. In gesprekken met verschillende gezinnen werd aangegeven dat het gezin juist bijeen is gekomen en anderen geven aan dat er een groot gevoel van gemis is ontstaan. Maikel geeft aan dat hij intussen al bijna vier maanden niet echt met zijn ouders heeft kunnen communiceren als normaal. “Na het werk bleef ik dagelijks een tot twee uurtjes bij mijn ouders, maar nu is het communiceren via de app. We zijn zo wel in contact, maar de fysieke aanwezigheid ontbreekt en dat maakte het gevoel sterker. Van tijd tot tijd doe ik wel de boodschappen voor hen, maar neem geen grote kansen. Het lijkt misschien extreem, maar ik ben heel voorzichtig. Ik heb maar één moeder en één vader. Hoe oudere doelgroepen gevoeliger zijn voor het virus maakt het dan heel erg duidelijk dat ik geen kansen moet nemen.”

Een andere burger geeft aan dat haar moeder bij haar inwoont. “Als enige dochter moet ik mijn moeder bijstaan. Mijn vader is er intussen al tien jaren niet in ons midden. Het is moeilijk geweest, maar wij hebben het overleefd en dat blijven wij doen. Al ondernemer komt het heel goed uit voor mij. Ik doe mijn werk in de meeste gevallen van huis uit en mijn werknemers doen het andere gedeelte. Ik probeer zo min mogelijk over straat te gaan om geen risico’s te nemen vanwege mijn moeder. Je weet uiteindelijk niet wie of wat je tegenkomt, dus ik ben uiterst voorzichtig. Met inachtneming van de maatregelen zijn wij toch zo ver gekomen.”

Moniek geeft aan dat haar gezin juist bij elkaar is gekomen. Door de routine in het dagelijks leven hadden zij minder tijd voor elkaar. “Ik werk, mijn man en vader ook en mijn zoon heeft ook zijn eigen dingen te doen, waaronder school, hangen met vrienden, meedoen met verschillende cursussen of was hij vaak genoeg in de gym. Hoe de routine nu is veranderd, zijn wij veel meer bij elkaar. Eigenlijk dagelijks. We hebben van elkaar kunnen leren en hebben elkaar ook beter leren kennen. Wij gaan uiteindelijk moeten leren leven met de situatie waarin wij nu zitten. Er zijn goede kanten en je gaat ook slechte kanten tegenkomen, maar het belangrijkste is dat wij in contact moeten blijven met elkaar”, zegt Moniek.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: