Choreografe Saroj Khan overleden

Bollywood choreografe Saroj Khan is vrijdag in Mumbai overleden. De drievoudig winnares van de National Award choreografeerde bijna 2000 nummers.

Bollywood choreografe Saroj Khan overleed vrijdag in Mumbai na een hartstilstand. Ze was 71 jaar. Saroj’s dochter Sukaina Khan bevestigde het nieuws aan indianexpress.com.

Saroj Khan werd geboren als Nirmala Nagpal. Ze kwam bij de Indiase filmindustrie als een kind artiest, en speelde de jongere Shyama in Nazarana. Ze werd uiteindelijk een achtergronddanseres in films als Bimal Roy’s Madhumati onder leiding van dansregisseur B. Sohanlal in de jaren vijftig.

Khan werd later assistent-choreograaf en haar eerste doorbraak als zelfstandig choreografe kwam met Geeta Mera Naam (1974). Ze kreeg bekendheid met het liedje “Hawa Hawai” uit Mr. India (1987). Haar samenwerking met Sridevi aan andere projecten zoals Chandni en Nagina versterkte haar profiel.

Het was echter haar samenwerking met Madhuri Dixit die de carrières van beide artiesten transformeerde, beginnend met “Ek Do Teen” (Tezaab), en volgend op de dansnummers “Tamma Tamma Loge” (Thanedaar), “Hum Ko Aaj Kal Hai Intezaar” (Sailaab) en “Dhak Dhak Karne Laga” (Beta).

Andere populaire films van Saroj Khan zijn Darr, Baazigar, Mohra, Dilwale Dulhania Le Jayenge, Pardes, Soldier, Taal, Veer-Zaara, Don, Saawariya, Lagaan, Tanu Weds Manu Returns, Manikarnika en nog veel meer. Ze werd herenigd met Madhuri in Gulaab Gang (2014).

In een carrière van vier decennia heeft Khan bijna 2000 liedjes gechoreografeerd. De legendarische artieste ontving drie National Awards voor de films Devdas, Jab We Met en Sringaram (Tamil). Ze won Filmfare Awards voor films als Hum Dil De Chuke Sanam, Guru, Khalnayak en Chaalbaaz. Haar laatste film was Kalank (2019), waarin ze “Tabaah Ho Gaye” choreografeerde, afgebeeld op Madhuri.

Saroj Khan probeerde ook screenwriting, en werd schrijver voor films als Khiladi, Hum Hain Bemisaal, Veeru Dada, Chhote Sarkar, Dil Tera Diwana, Hote Hote Pyar Ho Gaya, Benaam en Khanjar. Haar verschijning op het kleine scherm omvatte ook het jureren van reality dansshows als Nach Baliye, Ustaadon Ka Ustaad, Boogie Woogie en Jhalak Dikhhla Jaa.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: