Wat staat er op het spel bij de Poolse verkiezingen?

De Poolse presidentsverkiezingen, waarover moet worden beslist in een run-off tussen de zittende Andrzej Duda en de liberale Warschause burgemeester Rafal Trzaskowski, zouden een keerpunt kunnen blijken te zijn in de onrustige betrekkingen met de EU.

Andrzej Duda, kwam de 50% van de stemmen die nodig zijn om in de eerste ronde te winnen tekort, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor een zeer krappe race op 12 juli.

Of Duda uiteindelijk over twee weken een tweede termijn van vijf jaar wint, zal bepalen of de heersende nationalistische partij die hem steunt, Law and Justice (PiS), haar bijna-monopolie op de politieke macht in Polen behoudt.

De partij is in conflict geweest met de Europese Unie over wetten die haar controle hebben gegeven over toprechtbanken en belangrijke gerechtelijke instanties, iets wat het 27-natieblok aan de kaak heeft gesteld als een uitholling van de democratische Europese waarden.

De pro-EU-Trzaskowski heeft gezworen alle nieuwe wetten die in strijd zijn met de grondwettelijke normen te blokkeren.

Een overwinning van de oppositie op 12 juli zou het laatste teken zijn dat politiek onliberalisme, rechts-nationalisme en verzet tegen EU-waarden de afgelopen vier jaar in delen van Midden- en Oost-Europa terrein hebben verloren.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: