Facebook-advertentieboycot verlaagt de marktwaarde met miljarden

Een groeiend aantal bedrijven heeft reclame van Facebook ingetrokken naar aanleiding van de ³”Stop Hate for Profit³” campagne om haatdragende taal en verkeerde informatie op het social media-platform aan te pakken.

Burgerrechtengroeperingen hebben de campagne gelanceerd na de dood van George Floyd, een ongewapende zwarte man die op 25 mei door de politie van Minneapolis werd gedood.

De aandelen van Facebook stonden op het punt om voor een tweede dag te dalen nadat meer high-profile bedrijven, waaronder koffiehuisgigant Starbucks en het in Groot-Brittannië gevestigde drankenbedrijf Diageo, zich aansloten bij het groeiende aantal merken dat van plan is om de uitgaven voor sociale media te stoppen.

De aandelen bleven dalen met 2,2% in de vroege handel voordat de markten in New York op maandag opengingen, waardoor de daling van 8,3% van de vrijdag nog groter werd nadat Unilever had gezegd dat het de uitgaven voor advertenties op Facebook voor de rest van het jaar zou stopzetten.

Door de opening op maandag (29 juni) had de daling van de aandelenkoers van Facebook de marktwaarde van $ 72,5 miljard tenietgedaan en de nettowaarde van Chief Executive Officer Mark Zuckerberg met meer dan $ 8 miljard verminderd.

Facebook produceerde $17.7bn in opbrengst in het eerste trimester, met inbegrip van $17.44bn van reclame. De burgerrechtengroepen zeggen dat ze verwachten dat meer bedrijven zich bij de boycot zullen aansluiten, naarmate de druk van de tegenpartij toeneemt. Gecombineerd met de pandemie-gedreven economische crisis, zet de bedreiging voor Facebook zich voort.

De huidige publiciteit rond het haatzaaiende beleid van Facebook en het gebrek aan actie van Zuckerberg op het gebied van verkeerde informatie blijft zijn waarneming en aandelen schaden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: