“Ik weet niet wie les gaat geven, maar ik niet!”

Onderwijsdirecteur Natasja Bennanon kondigde onlangs aan dat op 6 juli 2020 de fysieke herstart van het onderwijs op de meeste niveaus zou plaatsvinden. Echter zijn in de afgelopen dagen het aantal besmettingen ongekend toegenomen; dat waren er op zaterdag 27 juni nog meer dan 70 gevallen. Of de scholen onder deze omstandigheden open kunnen, is nog maar de vraag.

Ook het begin van het nieuwe schooljaar (een maand eerder, en wel op 1 september) is nog erg onzeker, omdat niet voorspeld kan worden hoe de ontwikkelingen met betrekking tot het onder controle houden van de pandemie zullen zijn. Er zijn nogal wat aspecten waar rekening mee gehouden moeten worden. Ten eerste moeten alle leerlingen de school kunnen bezoeken, en daarvoor is goed openbaar vervoer – dat nu al enige maanden stilligt – toch essentieel. Ook zouden alle leerlingen beschermd moeten zijn, en lang niet eenieder kan aan bijvoorbeeld adequate neus/mondbedekking komen. Daarnaast zou het te lang ophebben van maskers volgens deskundigen niet aan te raden zijn: je krijgt dan te weinig zuurstof binnen, en die is ook noodzakelijk voor een goede weerstand. Dan zit men nog met het probleem van de afstand bewaren, want hoe zit je met 20 tot 30 leerlingen in een klas waar 1 persoon een besmette zou kunnen zijn, en ook het goed ontsmetten en schoon/ontsmet houden van tafels, toiletgroepen etc. wordt een vermoedelijk niet te klaren klus.

Verder is het nog zo dat vele ouders nu zonder of met veel minder inkomen zitten, denk aan alle mensen die in de horeca, in de casino’s etc. werken, en dus niet het geld hebben om kinderen naar school te sturen. Zelfs het afnemen van toetsen zou een enorme uitdaging, en misschien een ernstige “health risk” (gezondheidsrisico) kunnen worden. Ook zouden leerlingen, die gewoon een griepje of verkoudheid hebben, uitgesloten worden van onderwijs dat anderen wel zouden krijgen, en ook daar zit een mogelijk probleem. Erger is, zoals bekend is niet aan iemand te zien of hij besmet is met het virus of niet.

Op het moment dat Onderwijs de bekendmaking deed, leken zaken enigszins onder controle, maar op dit moment is dat al veel minder zo en dat zou nog weleens kunnen verergeren.

Onderdirecteur Muriel Hoepel van Onderwijs zegt aan Dagblad Suriname niet te willen vooruitlopen op zaken, maar vroeg enigszins geduld te betrachten, omdat op de persconferentie van het NCMT op maandag 29 juni hierop verder ingegaan zal worden. Vele ouders en leerkrachten die wij spraken, gaven aan niet bereid te zijn het risico op besmetting te willen lopen, en daarom zullen sommige ouders hun kinderen niet naar school sturen. Ook leerkrachten weigeren het risico op besmetting te lopen. Julia, onderwijzeres op het glo, zegt het volgende aan Dagblad Suriname. “De kinderen worden misschien niet ziek, maar ik ben al boven de 50. Ik kan me niet veroorloven om door kinderen, wiens vader misschien goudzoeker is of zo, besmet te raken. Ik blijf rustig thuis, dus ik weet niet wie les gaat geven, maar ik niet!” De directeur van Onderwijs was niet bereikbaar voor commentaar.

error: Kopiëren mag niet!