NDP-regering creëert in eerste kwartaal 2020 nieuwe schuldenberg van SRD 22.215 miljoen

Binda: “Met realistische US$-koers komen we op verdubbeling daarvan”

Uit data van het Bureau voor de Staatsschuld over het eerste kwartaal van 2020 blijkt dat de buitenlandse schuld geraamd is op SRD 15.069 miljoen en de binnenlandse schuld op SRD 7.146 miljoen. De totale schuld komt neer op SRD 22.215 miljoen. De NDP-regering heeft in januari, februari en maart 4 nieuwe buitenlandse en 4 nieuwe binnenlandse leningsovereenkomsten gesloten. De totale trekkingen op de buitenlandse schuld bedraagt in die maanden US$ 21,9 miljoen. Het totaalbedrag voor de binnenlandse trekkingen in die periode bedraagt SRD 54,2 miljoen.

Bij de Export-Import Bank of India voor de opwekking van energie in 50 afgelegen dorpen in Suriname, bedraagt de lening US$ 35,8 miljoen, welke een looptijd heeft van 15 jaren. Met de Inter-American Development Bank (IADB) zijn er 2 leningen aangegaan met een looptijd van 25 jaren; US$ 10 miljoen voor Investsur en US$ 30 miljoen voor de verbetering van de economische ontwikkeling op het platteland. Bij de Islamic Development Bank (ISDB) is er een leningsovereenkomst aangegaan van US$ 2,2 miljoen ten behoeve van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), met een looptijd van 12 jaren. In het eerste kwartaal zijn de volgende binnenlandse leningen aangegaan: US$ 6,9 miljoen bij Hakrinbank, US$ 52,5 miljoen bij Kuldipsingh Infra NV, US$ 29,9 miljoen bij Baitali NV, en US$ 17,5 miljoen bij Tjongalanga NV.

Sham Binda van de VHP zegt tegenover Dagblad Suriname dat deze cijfers zeer zorgwekkend zijn. Naar zijn mening getuigt het van onethisch gedrag dat de NDP als demissionair kabinet toch doorgaat met het vergroten van de schuldenberg. “Kort voor de verkiezing kan je zulke leningen niet aangaan. Het is belachelijk dat men de nieuwe regering opscheept met dit soort schulden.” Volgens Binda zal er een herschikking plaats moeten vinden. Hij wijst erop dat de buitenlandse leningen in SRD zijn omgerekend (SRD 15.069 miljoen), tegen de US$-bankkoers van SRD 7.52. “We weten allemaal dat de realistische koers ongeveer SRD 15 is. We kunnen dus rekenen op een verdubbeling van die totale schuld, wat nu aangemerkt is als SRD 22.215 miljoen”, aldus Binda.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: