Verkiezingsresultaten 2020 nader bekeken

Bij deze analyse ga ik ervanuit dat de partijen in alle districten dezelfde aantal stemmen zouden behalen, ongeacht welke personen zij op hun lijsten hadden geplaatst.

Lijstverbinding Abop en PL

Deze samenwerking was voer voor politieke tegenstanders om deze partijen af te kraken. Abop werd aangemerkt als visieloos en ondergetekende werd bespot. Al deze politieke opportunisme ten spijt, deze lijstverbinding heeft zijn vruchten afgeworpen. In Wanica heeft Abop 5.085 en PL 3.328 stemmen behaald, dus gezamenlijk 8.413 stemmen. Bij afzonderlijke deelname in dit district zou de zetel gaan naar de VHP. De lijstdeler van de VHP zou dan 6.852 stemmen zijn i.p.v. de huidige 8.222 stemmen. In Commewijne heeft Abop 1.050 en PL 2.623 stemmen behaald, dus gezamenlijk 3.673 stemmen. Bij afzonderlijke deelname in dit district zou de zetel gaan naar de VHP. De lijstdeler van de VHP zou dan 2.742 stemmen zijn i.p.v. de huidige 4.113 stemmen. In Para heeft Abop 1.727 en PL 421 stemmen behaald, dus gezamenlijk 2.148 stemmen. Bij afzonderlijke deelname in dit district zou de zetel gaan naar de NPS met 1.870 stemmen.

A20, DOE, PRO, Strei! en DA’91

De verkiezingsprogramma’s van deze 5 partijen vertonen nauwelijks verschillen. Het totaal aantal stemmen van deze partijen in Paramaribo bedraagt 5.849 stemmen. Bij gezamenlijk deelname hadden zij een zetel afgepakt van de VHP, die een lijstdeler heeft van 5.540 stemmen. Helaas, samengaan of niet, in de overige districten hadden zij niets in de melk te brokkelen.

Palu en SPA

Palu heeft landelijk 820 en SPA 922 behaald, wat een politieke heroriëntatie vereist, omdat ze met hun campagnevoering duidelijk geen ingang vinden bij het electoraat. Het beste voor mij is dat zij opgaan in andere partijen, omdat de aanwezige deskundigheid niet verloren mag gaan.

SDU, VVD en DNW

Deze 3 partijen mogen gerust verwezen worden naar het ‘politieke kerkhof’ en mogen de leden zich gaan aansluiten bij andere partijen. Het electoraat heeft duidelijk gemaakt niets van deze partijen te willen hebben. Politieke hebzucht heeft overduidelijk geleid tot politieke dood.

NDP, BEP & HVB

Deze partijen hadden de wind mee, omdat zij deel uitmaken van de vertrekkende coalitie en regering, waardoor zij alle mogelijkheden hadden om staatsmiddelen direct en indirect in te zetten tijdens hun campagnevoering. Het zal zeker niet makkelijk zijn voor NDP en BEP om zetels te behouden/uitbreiden in 2025, omdat ik verwacht dat de komende regering het volk duidelijk zal laten blijken/zien/voelen wat voor monetair-financieel-economische en sociaalmaatschappelijke ravage deze partijen hebben achtergelaten. Ook in de oppositiebanken verwacht ik dat zij de wind van voren zullen krijgen van de coalitie, waardoor het voor hun een immense opgave zal zijn om kritiek te leveren op het komend regeringsbeleid. Het is wel petje af voor de NDP om wederom zetels te behalen in alle districten. Proficiat NDP and keep it up! Helaas heeft HVB (wederom) gemerkt dat overlopers doodlopers zijn.

VHP

Met de uitslag van de verkiezingen zien wij dat het een proces is om etnisch stemmen te doorbreken. De zetelwinst van de VHP is naast Paramaribo te danken aan de 4 districten waarin haar traditionele achterban is gevestigd. Wel heeft het landelijk alleen deelnemen aan de verkiezingen laten zien dat de VHP in niet traditionele districten, waaronder Para met 1.693 stemmen, een behoorlijke achterban heeft. De VHP zal deze achterban moeten koesteren en uitbouwen richting 2025.

NPS

De NPS heeft helaas zetels gemist in Para en Coronie. Het feit dat het bijna een onmogelijke opgave lijkt te zijn geworden voor de NPS om wederom zetels te behalen in Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini heeft deze partij aan zichzelf te danken. De vroegere A-Combinatie is ontstaan vanwege de miskenning van de traditionele achterban na de verkiezingen in 2000. In 2000 had de NPS 5 zetels behaald in de binnenlandse districten, maar toch heeft de NPS (wederom) geen enkele Marron een toppositie toegekend. Wij hebben toen samen, waarbij ondergetekende ook erbij was, gezorgd voor de politieke kentering. Dankzij deze actie van ons zijn de nieuwe generatie Marrons als Amafo, Felisi, Betterson, Apinsa etc minister geworden. Het vertrek van de Marrons uit de NPS richting AC (nu Abop) is duidelijk zichtbaar/voelbaar/merkbaar in de afname van het aantal NPS-zetels vanaf de verkiezingen van 2005, waarbij de grote machtige NPS van weleer is verdwenen.

Advies:

Surinaamse politici moeten het streven naar welvaart en welzijn voor land en volk zien als een collectief doel, dat alleen door samen te werken vóór, tijdens en na de verkiezingen bereikt kan worden. Als je snel wil lopen, moet je alleen gaan, maar als je ver wil komen moet je samengaan. TEAM = Together Everyone Achieves More! Bij het verwerven van regeermacht mag de achterban niet vergeten en verwaarloosd worden, omdat het de ruggengraat is van elke politieke organisatie!

Ruben Ravenberg, Ph.D, MBA

[email protected]

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: