Dharm Mungra: “Met kasreservecoup moet CBvS-governor Roemer onmiddellijk vervangen worden”

De politicus Dharm Mungra typeert het oneigenlijk gebruik van de valutakasreserve van US$ 200 miljoen en de daaraan gerelateerde vrijwaringsclausule voor Centrale Bank van Suriname (CBvS), als een kasreservecoup. In het radioprogramma KAAK van 24 juni accentueerde hij dat naar aanleiding daarvan de CBvS-governor, Maurice Roemer, onmiddellijk vervangen moet worden. De vrijwaringsclausule is niets anders dan een beschermingsmantel voor de CBvS-toppers. Bij Mungra is dit als een donderslag bij heldere hemel aangekomen.

Hij leefde in de veronderstelling dat een gerechtelijk onderzoek gaande is omtrent de kasreservekwestie. “Nu blijkt dat zonder afkondiging vooraf die vrijwaringsclausule is afgegeven.” Mungra wijst erop dat de voorzitter van de bankiersvereniging tevens directeur van Finabank, Eblein Frangie, willens en wetens meegewerkt heeft aan de kasreservecoup en daarmee de integriteit en geloofwaardigheid van de banken nog meer heeft aangetast. “Dit is een zeer ernstige zaak. Frangie is iemand van wie men allang heeft beweerd dat hij op één lijn zit met minister Hoefdraad.”

Mungra verduidelijkt dat niet de bankiersvereniging hierin de benadeelde is, maar de personen die hun spaartegoeden hadden toevertrouwd aan de banken. Hij is van mening dat het terugbetalingscontract met de vrijwaringsclausule nietig verklaard moet worden. Mungra wijst op de hoge verwachtingen die velen hadden met de komst van Roemer. Dat vertrouwen is ook geschaad. “In feite heeft men haar eigen interne regels vertrapt toen men begon om de kasreserve voor heel andere doeleinden te gebruiken. Het is zeer onethisch”, aldus Mungra.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: