Curaçao staat in brand 

Op Curaçao is het al enkele dagen erg onrustig. Het tropische eiland roept doorgaans beelden op van zon, zee, pastelkleurige huizen en wuivende palmen, maar nu wordt daar al een paar nachten na elkaar geprotesteerd, geplunderd en brandgesticht. De laatste dagen staat het eiland in brand, letterlijk en figuurlijk, met brandstichtingen, plunderingen en protest.

Insiders zeggen dat het geweld komt van de twee grootste bendes van het eiland, die de handen in elkaar hebben geslagen en hebben besloten om het eiland gewoon plat te branden.

De demonstranten daarentegen zijn mensen die hun loon gekortwiekt zien worden door de maatregelen die de regering heeft getroffen om de coronacrisis te bestrijden. Die crisis was voor alle duidelijkheid geen medische crisis op Curaçao. Het eiland wist het coronavirus zo goed als buiten te houden. Het telde slechts een 20-tal besmettingen en 1 overlijden te wijten aan corona.

WAAROM PROTESTEERT DE BEVOLKING?

Economisch hakt corona er wel stevig in op Curaçao. Het eiland leeft van toerisme, maar dat is helemaal weggevallen door de coronacrisis. Er landen geen vliegtuigen meer op Curaçao, dat daardoor dus zijn inkomsten ziet wegvallen. Meteen na het sluiten van het luchtruim, zijn 16.000 tot 20.000 mensen werkloos geworden. Die mensen krijgen in principe een soort loonsubsidie als ze in dienst blijven. Maar dan moet het bedrijf waar ze werken wel belastingen hebben betaald, en laat dat nu net een groot probleem zijn op Curaçao.

Reserves heeft het eiland niet. Ook de Isla, de raffinaderij op het eiland, ligt al een poos stil en levert geen inkomsten. Als het gaat om het overleven van de coronacrisis, is Curaçao volledig afhankelijk van Nederland. Het eiland krijgt leningen van Nederland, maar die zijn gebonden aan strikte voorwaarden, waardoor Curaçao zuiniger met het geld moet omspringen. Zowat de helft van de bevolking overleeft op voedselpakketten. Wie nog wél werk heeft, moet daarom zo’n 20 procent inleveren. Er zijn de voorbije maanden voedseldistributies op gang gekomen toen bleek hoe ernstig de situatie was. In totaal zijn er al minstens 48 arrestaties verricht op mensen voor diefstal, plunderen, brandstichten en verstoring van de openbare orde. De afgelopen dagen was er bovendien vanwege de onrusten een avondklok, en zolang zaken niet tot rust komen zal die wel voortduren.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: