Weer orgaan controleert record Arctische temperatuur

De Wereld Meteorologische Organisatie probeert de meldingen te verifiëren van een recordtemperatuur van 38 graden Celsius (100,4°F) in Siberië, wat ongekend zou zijn voor de regio ten noorden van de poolcirkel.

Een groot deel van Siberië had dit jaar temperaturen die erger dan gewoon “warm” waren voor het seizoen. Van januari tot en met mei lag de gemiddelde temperatuur in Noord-Centraal Siberië ongeveer 8°C (14°F) boven het gemiddelde, volgens de non-profit klimaatwetenschap-organisatie Berkeley Earth.

De Russische Arctische regio’s behoren tot de snelst opwarmende gebieden ter wereld.

De temperatuur op aarde is de afgelopen decennia gemiddeld met 0,18°C (0,32°F) per 10 jaar gestegen. Maar in Rusland stijgt de temperatuur met 0,47°C (0,85°F) – en in het Russische Noordpoolgebied met 0,69°C (1,24°F) per decennium, aldus Andrei Kiselyov, de hoofdwetenschapper van het in Moskou gevestigde Voeikov Hoofd Geofysisch Observatorium.

De stijgende temperaturen in Siberië zijn in verband gebracht met langdurige bosbranden die elk jaar heviger worden en het ontdooien van de permafrost – een enorm probleem omdat er gebouwen en pijpleidingen op worden gebouwd. Door het ontdooien van de permafrost komt er ook meer hittebestendig gas vrij en droogt de bodem uit, waardoor de bosbranden toenemen, aldus Vladimir Romanovsky, die permafrost studeert aan de Universiteit van Alaska Fairbanks.

Aanhoudend warm weer, vooral als het gekoppeld is aan natuurbranden, doet de permafrost sneller ontdooien, wat op zijn beurt de opwarming van de aarde verergert door het vrijkomen van grote hoeveelheden methaan, een krachtig broeikasgas dat 28 keer sterker is dan kooldioxide, zei Katey Walter Anthony, een deskundige van de Universiteit van Alaska Fairbanks op het gebied van methaanafgifte van bevroren Arctische grond.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: