Voorzichtigheid geboden bij gebruik hand sanitizers

De Food and Drug Administration (FDA) van de Verenigde Staten waarschuwt consumenten om geen hand sanitizers te gebruiken die methanol bevatten, omdat dit bestanddeel giftig kan zijn wanneer het ingenomen wordt, maar ook wanneer het via de huid binnendringt of geabsorbeerd wordt. Zo wordt bijvoorbeeld hand sanitizer van het merk “Eskbiochem” (uit Mexico) genoemd, maar het zou best kunnen dat er andere merken zijn die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid.

Het gaat bijvoorbeeld om All-Clean Hand Sanitizer, Esk Biochem Hand Sanitizer, CleanCare NoGerm Advanced Hand Sanitizer, Lavar 70 Gel Hand Sanitizer, The Good Gel Antibacterial Gel Hand Sanitizer, CleanCare NoGerm Advanced Hand Sanitizer en Saniderm Advanced Hand Sanitizer. Wie één van deze sanitizers gebruikt heeft, zou bij klachten meteen aan de bel moeten trekken. Dagblad Suriname sprak met voedseltechnoloog Ricky Stutgard hierover.  Hij zegt het volgende heirover. “Op het etiket moet een ingrediëntenlijst staan, en daar kun je  zien of er methanol in zit. Niet eenieder leest echter het etiket, dus het is beter als je iemand vraagt voor je na te gaan of er methanol in plaats van bijvoorbeeld ethanol in zit, maar je kan liever een product gebruiken dat je al kent en waar je vertrouwd mee bent.”

Volgens Stutgard zouden het ministerie van Handel, Industrie &Toerisme en het BOG moeten nagaan of deze producten hier geïmporteerd en verkocht worden. “Dat is het werk van met name het ministerie van Handel en Industrie, en het BOG zou dan moeten uitzoeken of er in enig product dat binnenkomt gevaarlijke stoffen zitten. Zo kregen we eens ook producten binnen uit Azië, zoals chilipoeders en andere, waarin een rode kleurstof verwerkt was die bedoeld is voor schoenpoets. Het BOG kreeg toen een hele waslijst van waar het allemaal in kan voorkomen.  Zo moeilijk is dat niet. Welke merken hand sanitizer worden geïmporteerd en komt er methanol in voor, dat is de vraag.”

Het beste advies blijft volgens de meeste bronnen toch: was uw handen 20 seconden lang met water en zeep.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: