Saharastof kleurt Cariben bruin

Een enorme pluim Saharastof bedekt delen van de Cariben, Centraal- Amerika en zuidelijke staten van de VS. Volgens meteorologen betreft het de grootste en dichtste concentratie van stof in een halve eeuw.

De massa extreem droge en stoffige lucht die bekend staat als de Saharaanse luchtlaag vormt zich boven de Sahara-woestijn en beweegt zich om de drie tot vijf dagen over de Noord-Atlantische Oceaan, van de late lente tot de vroege herfst, met een piek eind juni tot half augustus, volgens de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration. Het kan een ruwweg twee mijl dikke laag in de atmosfeer bezetten, zei het agentschap.

Elk jaar pakken de Saharaanse winden meer dan 800 miljoen ton stof op. Stof kan de luchtkwaliteit negatief beïnvloeden, maar het helpt bij de aanleg van stranden in het Caribisch gebied en bemest de bodem in het Amazonegebied.

De massa zal naar verwachting op woensdag en donderdag aankomen in de staten van de Golfkust, waaronder Texas en Louisiana.

Ambtenaren in het hele gebied waarschuwden de lokale bevolking om thuis te blijven wanneer dat mogelijk is en een gezichtsmasker te dragen, vooral als ze al een ademhalingsaandoening hadden, aangezien het stof een krachtig irriterend middel is en zowel ziekteverwekkers als mineralen kan bevatten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: