Jogi bezorgd over schaarste aan ureum

‘Groot deel ureum in opdracht NDP gegaan naar grote boeren’

Rijstboeren uit Nickerie, Saramacca en Coronie zitten momenteel met een schaarste aan ureum, omdat het recent geïmporteerde ureum uit Venezuela al op is. “Met het ureum dat laatst is binnengehaald was het de bedoeling dat de kleine rijstboeren dat voornamelijk zouden krijgen voor SRD 165 per baal van 50 kg. Nu heeft het ministerie van LVV deze mensen bonnen gegeven van 6 balen per hectare. Now a mest klari! Ik begrijp dat in opdracht van de NDP de kunstmest is gegaan naar de grote boeren, terwijl dat ding niet bestemd was voor die groep”, zegt VHP-parlementariër Mahinder Jogi aan Dagblad Suriname. Hij vindt het erg dat de 2200 ton aan geïmporteerde kunstmest al op is, terwijl veel rijstboeren nog niet geholpen zijn, maar nog steeds met een bon van LVV in hun handen zitten. Jogi is benaderd door een aantal boeren uit Nickerie, Saramacca en Coronie. Volgens het assembleelid waren er duidelijke afspraken gemaakt tussen LVV, rijstexporteur Bhagawatpersad Ramadhin, raadsadviseur tevens NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams en de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA). De VHP’er voert aan dat hij vernomen heeft dat een groot deel van het ureum gegaan is naar grote boeren in Wageningen. “Maar dit was gesubsidieerde mest. Ik begrijp dat er morgen of overmorgen weer gesubsidieerde kunstmest vanuit Venezuela binnenkomt, maar het is niet duidelijk hoe de verdeling zal plaatsvinden en wie het zal krijgen. Komen de boeren die een bon hebben nog in aanmerking hiervoor?”, stelt Jogi.

Verliezen voor rijstboeren

De parlementariër stelt dat alles volgens een tijdschema wordt afgewerkt. Zo betekent het ook dat indien er niet op tijd bemest wordt, de productie dan verloren gaat en de boeren dan met meer verliezen en problemen gaan zitten. “Mensen hebben leningen bij de bank die afgelost moeten worden en dat is geprojecteerd op basis van het inkomsten uit de sector”, aldus Jogi. Hij vindt dat de NDP, die nog aan de macht is, misbruik maakt van de situatie naar de machtsoverdracht toe. De VHP’er eist dat er een oplossing komt en de nieuwe lading kunstmest niet een andere bestemming krijgt.

FR 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: