“Het is nu nog zwaarder om ouder te zijn”

Het Coronavirus raakt iedereen wereldwijd. En we proberen allemaal een manier te vinden om met de nieuwe situatie om te gaan. Kinderen kijken in nieuwe situaties naar hun ouders en andere rolmodellen en stemmen hun reactie af op dat voorbeeldgedrag. John, vader van drie kinderen, zegt dat hij nu veel moet letten op zijn gedrag en de manier waarop hij vooral aan de telefoon met zijn vrienden praat en wanneer hij onverwachts bezoek thuis krijgt. “Ik ben ook gestopt met het roken, omdat ik niet wil dat de kinderen roken en alcohol drinken als normaal zien. Vroeg of laat gaan ze dat anders op een bepaalde leeftijd ook willen uitproberen, denkende dat het heel normaal is. Ook op mijn taal en taalgebruik moet ik letten. Met mijn vrienden en mannelijke familieleden praat ik vaak Sranan, maar nu kies ik eerder voor het Nederlands, hoe ik vaak thuis ben met de kids. Ik moet wel zeggen dat het een hele klus is om kinderen, die ze nu al maanden thuis zitten, bezig te houden. Buiten gaan mag niet, want ik ben in geen geval van plan om de kinderen bloot te stellen aan besmetting met het virus”, zegt John.

Ook Kiran zegt toch enigszins een zekere verandering bij haar 12-jarige zoon te hebben gezien. “Hij is vaak op zijn tablet of mobiel bezig of zit hij games te spelen met zijn playstation. Hij is vooral lui om onlinelessen te volgen die de leerkrachten opsturen, waardoor ik in mijn vrije tijd nu samen met hem moet zitten om de werkopdrachten te maken. Het is nu nog zwaarder om ouder te zijn, want kinderen blijken ook een beetje ongehoorzamer te worden en de kosten van alles nemen met de dag toe. Ik heb nu meer respect voor leerkrachten. Hoe doen ze het?”, aldus Kiran.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: