Duitsland leidt herstel van pandemie in EU

Volgens Bruegel, een econonische denktank, beschermde Duitslands “bazooka” van €1,64 biljoen aan noodmaatregelen de meeste bedrijven en voorkwam het een golf aan faillissementen en massa-ontslagen.

Toen bondskanselier Angela Merkel haar plan voor het Duitse voorzitterschap van de EU uiteenzette, zei ze dat haar prioriteit lag bij het voorkomen van de pandemie die de Europese interne markt bedreigt.

De taak waar Merkel voor staat is enorm; de Duitse economie zal niet volledig herstellen tenzij ook Europa als geheel zich herstelt. Dat was het doel van het Frans-Duitse voorstel, dat in mei werd onthuld, voor een post-pandemisch herstelfonds van 500 miljard euro, gefinancierd met schulden die door de Europese Commissie op de kapitaalmarkten zijn aangegaan.

Bruegel heeft de fiscale respons van 10 EU-lidstaten plus het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten in drie categorieën geanalyseerd.

Ten eerste zijn er de “onmiddellijke budgettaire impulsen”, de extra overheidsuitgaven. Ten tweede “uitstel van betaling”, met inbegrip van belastingen en socialezekerheidsbijdragen. Ten derde “andere liquiditeitsvoorzieningen en -garanties”, waaronder exportgaranties, liquiditeitssteun en kredietlijnen via nationale ontwikkelingsbanken.

Tussen 9 maart en 3 juni hebben de noodmaatregelen van Duitsland in totaal 1.639,7 miljard euro opgeleverd – wat overeenkomt met 47,8% van het BBP vorig jaar -, vóór Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk met uitgaven van respectievelijk 867,6 miljard euro, 658 miljard euro en 526,3 miljard euro (476,0 pond).

Duitsland neemt op 1 juli het roer over van de EU.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: