De bal ligt bij Paramaribo Zoo

“Wij zijn blij met hulp in afgelopen weken”

Dankzij de hulp die de samenleving onlangs heeft gegeven aan de Paramaribo Zoo heeft de organisatie het de afgelopen twee weken kunnen redden. Hoewel nog onbekend is met hoeveel geld mensen gehoor hebben gegeven aan de oproep om de dierentuin te ondersteunen, spreekt de directeur van de Zoo, John Altenberg, vol lof over de steun. Naast donaties, zijn er ook personen die online al een kaartje hebben gekocht. De directeur is blij met alle steun en weet dat er gelden zijn overgemaakt op de rekening van de dierentuin. Ook spreekt Altenberg zijn dank uit naar mensen die persoonlijk zijn langs geweest om de Zoo financieel te ondersteunen middels contanten en voedsel voor de dieren. “Ik weet niet hoe lang we in deze periode zullen zitten, maar er is aardig wat hulp gekomen vanuit de gemeenschap”, merkt Altenberg op. “Zonder deze gelden in contanten en hulp van de afgelopen weken hadden wij het niet gehaald, want de banken waren gesloten”, merkt de directeur op. “Dankzij de mensen die persoonlijk zijn komen ondersteunen, hebben we de dierentuin draaiende kunnen houden. We hebben kunnen zorgen voor voeding van de dieren en andere noodzakelijke zaken kunnen doen.”

Nog niet open
Op dit moment heeft de Zoo het voornemen om weer open te gaan voor het publiek. De directeur zegt extra voorzichtig te zijn. De Zoo wil een bijdrage leveren aan de gezondheid van de mensen en risico’s tot het minimum beperken. Regelmatig wordt de Zoo gebeld of het al open is. Altenberg zit vooral met de onduidelijkheid hoe hij de regel over het samenscholingsverbod tot maximaal 5 personen moet toepassen in de dierentuin. “Want stel dat er plotseling 100 mensen hier rondlopen; hoe gaan we daarmee om? Want de situatie dat mensen hier op elkaar komen te zitten, zullen we moeten vermijden.”  Social distancing klinkt als het meest logische antwoord, maar in de speeltuin is de controle daarop, vooral van kinderen, geen eenvoudige taak. “We willen op een verantwoorde manier in overeenstemming met de regels vanuit het Covid-team de zaak openstellen, maar dat zal niet van de ene op de andere dag gebeuren.” Voor Altenberg is het belangrijk dat de regels duidelijk voor hem zijn. “Want als er een groep van 5 personen de Zoo bezoekt dan interpreteer ik dit, dat het maximum aantal bezoekers is bereikt en we willen geen eigen regels maken”, verduidelijkt Altenberg.

Heel voorzichtig
“We moeten heel voorzichtig zijn, want kinderen gaan naar de speeltoestellen en raken die zaken aan en hoe ga je dat alles in de gaten houden en desinfecteren? Nu de zaak uit handen is gegeven en de bal bij de gemeenschap ligt, zoals de president heeft verwoord, neem ik hier geen risico’s zodat er besmettingsgevaar zou kunnen ontstaan”, verduidelijkt Altenberg.

De directeur geeft aan dat lichaamstemperatuurmeters nodig zijn om mensen te kunnen testen aan de poort. “Handreinigers en een aantal andere maatregelen zullen ook nodig zijn”, merkt de directeur tot slot op.


RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: