Verklaring van de OAS over het verkiezingsproces in Guyana

De Organisatie van Amerikaanse Staten heeft de algemene en regionale verkiezingen van 2 maart in Guyana in al haar fasen begeleid, met inbegrip van de nationale hertelling in Georgetown van 6 mei tot 8 juni 2020. De waarnemers van de OAS waren aanwezig om het totale aantal geldige stemmen in elke regio vast te stellen en in tabelvorm te brengen – totalen die vervolgens door de Chief Elections Officer werden bevestigd en aan de verkiezingscommissie van Guyana (GECOM) werden voorgelegd.

De GECOM is dus al in het bezit van een resultaat op basis van de geldige stemmen die op 2 maart 2020 zijn uitgebracht, door middel van een hertelling die door alle belanghebbenden is goedgekeurd. Onder deze omstandigheden verwacht het secretariaat-generaal van de OAS dat iedereen die de geldigheid van een van deze stemmen wil aanvechten, dit moet doen door middel van een bij het Hooggerechtshof ingediend verzoekschrift, nadat GECOM de verkiezingsuitslag op basis van de hertellingsgegevens heeft bekendgemaakt.

De verkiezingen van Guyana voor 2020 zijn herhaaldelijk en uitgebreid geëvalueerd door zowel de nationale als de regionale rechtbanken. Hoewel het secretariaat-generaal van de OAS pleit voor het recht van alle burgers op toegang tot de verkiezingsrechtspraak, is er een dunne lijn tussen het recht op verhaal en het gebruik van de rechtbanken om het verkiezingsproces te vertragen.

Het valt niet te ontkennen dat deze verkiezingen lang genoeg hebben geduurd. Het proces in Guyana moet worden beëindigd, op basis van de resultaten van de nationale hertelling en met respect voor de wil van de meerderheid van de kiezers. De OAS blijft zich inzetten voor de versterking van de democratie in Guyana, in de hoop op een rechtvaardige en eerlijke afronding van het huidige proces.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: