Burgers geven visie over het ‘nieuwe normaal’

‘Anders ga je op een goedkope manier dood’

Het ‘nieuwe normaal’ is iets dat onvermijdelijk is met de verspreiding van het Covid-19 virus en de verschillende maatregelen die nu dagelijks genomen moeten worden om zowel jezelf als het leven van de medemens te besparen en niet besmet te raken. Dagblad Suriname vroeg aan enkele van zijn trouwe lezers om hun visie te geven over het begrip ‘het nieuw normaal’. “Voor mij betekent dit begrip het nieuwe tijdperk met de nieuwe regels die we in acht moeten nemen. Anders ga je op een goedkope manier dood. De wereld, alles en iedereen, moet volgens deze strikte regels leven. Het zijn zware regels voor degenen die nooit met regels kunnen/willen leven. Dus heel goed wennen daaraan en overal toepassen. Dus hoe ga je om met je eigen gezondheid”, zegt Tichana. John aan de andere kant vindt dat ‘het nieuwe normaal’ in feite niet bestaat. “Het is een begrip dat door de minister-president van Nederland, Mark Rutte, bedacht is. Alles wat indruist tegen het normale is abnormaal. Het nieuwe normaal is allesbehalve normaal en zal ook nooit gewoon worden”, zegt John.

Geen discipline verwachten

Steve vindt dat er geen discipline verwacht hoeft te worden van de mensen in Suriname. “Sorry hoor, maar mensen in Suriname kunnen niet eens begrijpen waarom ze geen illegale mensen naar binnen mogen smokkelen! Dan verwacht u discipline?” Oesje vindt dat er strengere maatregelen bij de grenzen getroffen moeten worden. “Niemand mag in- en uitgaan totdat alle Covid-patiënten van ons land beter worden”, stelt zij.

1.5 meter afstand en mondkapje

Ashwien ziet het nieuwe normaal nu als deel van zijn dagelijks leven en dagelijkse activiteiten. Zo heeft hij in zijn geheugen ingeprent dat hij 1.5 meter afstand van anderen moet houden en altijd met een mondkapje over straat moet. Ook Natascha begint het nu als een normaal verschijnsel te zien om overal met een mondkapje te gaan en fysiek contact met andere mensen te vermijden. Ricky vindt dat er niet iets bestaat als een nieuw normaal. “Wat men nieuw normaal noemt, is abnormaal en zal binnen enkele maanden verdwijnen als sneeuw voor de zon”, stelt hij. Steve zegt dat hij geen handen schudt, 2 meters afstand houdt en handen wast en zo min mogelijk of niet aan het gezicht zitten als men buiten is. “Hoesten of niezen in je elleboog. Als je je ziek voelt, binnen blijven. Geen drukke plekken bezoeken. Constant alert blijven”, zegt Steve.

Er is meer rust nu in plaats van uit huis rennen

Debby heeft een andere visie over dit begrip. “Het nieuwe normaal is mijn huisleven waarderen, 1 keer inkopen doen en alleen het essentiële, elke dag bezig zijn met mijn kinderen en hun schoolwerk en taken. Veiligheid en vertrouwen in God heeft nu prioriteit. Er is meer rust nu in plaats van uit huis rennen. Het werk doe ik online tegenwoordig en mijn bloeddruk is helemaal gezakt”, zegt zij. Geeta: “Het nieuwe normaal is een vernieuwde vorm van leven met meer regels. En de regels hebben te maken met het niet besmet raken, niet alleen met de Covid-19, maar ook met andere virussen”, stelt Geeta.

Grenzen met opzet opengegooid

Soeresh vindt dat onterecht de schuld van de verspreiding van het Covid-19 virus op de schouders van alle Surinamers wordt geschoven, terwijl in eerste instantie het alleen ging om importgevallen. “Jullie zeggen dat de mensen in Suriname niet alert waren of de regering de grenzen met opzet heeft opgegooid. Als je Corona in jouw land hebt, krijg je een aantal miljoenen US-dollars als steun. Daarom hebben ze de grenzen opengegooid en mensen ziek gemaakt. Dat mocht nooit gebeuren. Dit is met opzet”, aldus Soeresh.

‘Niets anders dan beschermd te zijn’

Voor Erwin betekent het nieuwe normaal ‘het strikt toepassen van mogelijke regels om besmetting door iemand of van iemand te voorkomen’. “Er zal voor elke sector, elke activiteit aangegeven moeten worden hoe de regels van toepassing zullen zijn.” Rashied zegt dat we tot nu toe niets anders dan beschermd zijn tegen het dodelijke Covid-19 virus. “Echter vergeten we te leren van de geschiedenis. Hoe was het leven voor de vorige pandemieën en hoe daarna?”, vraagt Rashied. Ingrid: “Nieuw normaal leven is een leven met in gedachte dat je gezondheid en dat van anderen op de eerste plaats is en al de maatregelen daarmee verband houdende in acht neemt. Handen wassen, mondkapje en 1.5 meters afstand”. Nazia vindt dat het jaren duurt voordat iets normaal wordt. “En dat kan nooit nieuw zijn, aangezien het jaren duurt”, stelt zij. Chitra zegt dat het ‘nieuwe normaal’ niets anders is dan eigen verantwoordelijkheid nemen.

Ook andere corrigeren

Paul vindt dat ook anderen gecorrigeerd moeten worden indien zij de Covid-19 regels niet in acht nemen. “Bescherm jezelf en blijf corrigeren, voor zij die niet willen horen”, zegt Paul. Voor Ashok bestaat er geen nieuw normaal. “Nieuw normaal bestaat niet, althans voor niet mij. Ik leef in een vreestoestand vanwege het Covid-gedoe”, aldus Ashok.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: