Regering Trump zet H-1B-visa op de tocht

President Donald Trump kondigt restricties aan op H-1B-visa, die hooggeschoolde arbeiders toestaan om tot zes jaar lang in de VS te wonen en te werken. De VS kent jaarlijks slechts 85.000 H-1B-visa toe.

De H-1B is een tijdelijke visumcategorie die het mogelijk maakt voor werkgevers om bij de Amerikaanse Citizenship and Immigration Services (USCIS) een aanvraag in te dienen voor hoogopgeleide buitenlandse beroepsbeoefenaren om te werken in “specialistische beroepen” waarvoor ten minste een bachelordiploma of het equivalent daarvan vereist is.

Voordat een werkgever een aanvraag kan indienen bij het USCIS, moet de werkgever stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat het inhuren van de buitenlandse werknemer geen schade toebrengt aan de Amerikaanse werknemers.

Van de 85.000 H-1B-visa gaat ongeveer 70 procent naar Indiase werknemers, meestal in de informatietechnologie (IT)-diensten.

Van de Amerikaanse technologiebedrijven hadden alleen al Amazon, Microsoft en Google in het boekjaar 2019 zo’n 20.000 H-1B-petities goedgekeurd, gevolgd door Facebook en Apple met meer dan 7.000 visa.

Een meerderheid van de meest waardevolle openbare Amerikaanse technologiebedrijven heeft een immigrant als oprichter of directeur. Migranten hebben bijna een op de twee, 48 procent, van de Amerikaanse éénmanszaken opgericht — starters die meer dan 1 miljard dollar waard zijn.

En toch, sinds President Trump’s ,,Koop Amerikaans, Huur Amerikaanse” order in april 2017, is het aantal weigeringen voor H-1B visa gestegen van 13 procent tot 32 procent, volgens een analyse door de National Foundation for American Policy.

Een mogelijkheid die wordt overwogen zou mensen beperken de V.S. te bretreden op het H1-B programma voor wel 180 dagen, zegt Bloomberg News op 21 juni.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: