Grote Neolithische constructie omcirkelde Durrington Walls

22 juni 2020 – Archeologen hebben de ontdekking bekendgemaakt van een enorme ring van Neolithische kuilen rondom Durrington Walls nabij Stonehenge.

Archeologen van verschillende Britse universiteiten hebben de ontdekking van een ring van neolithische schachten aangekondigd, die duizenden jaren geleden bij Stonehenge in Engeland is gegraven.

De resultaten van het veldwerk tonen aan dat de schacht een diameter van 2 km had, waarbij de neolithische nederzetting Durrington Walls – op slechts 3 km afstand van Stonehenge – een UNESCO-werelderfgoedgebied, centraal stond.

De cirkelvormige kuilen hadden een diameter van ongeveer 10m of meer (minstens één was 20m) en een diepte van minstens 5m. Het door de mens veroorzaakte puin dat op de bodem van een van de opgravingen is gevonden, wijst op een laatneolithische periode – meer dan 4.500 jaar geleden.

Academici geloven dat de ongeveer 20 schachten als een grens kunnen hebben gediend voor een heilig gebied dat verbonden is met de henge. Ongeveer 40% van de cirkel is door de moderne ontwikkelingen niet meer beschikbaar voor studie.

Wat de vondst nog meer buitengewoon maakt is dat het het eerste bewijs biedt dat de vroege inwoners van Groot-Brittannië een manier hadden ontwikkeld om hoog te tellen – het bouwen van de ring kon alleen worden gedaan door het volgen van honderden passen.

De ontdekking werd aangekondigd door een team van academici van de universiteiten van St Andrews, Birmingham, Warwick, Glasgow en de University of Wales Trinity Saint David.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: